U fokusu

Prijeki sud

Teška zatvorska kazna za 21 Egipćanku

Teška zatvorska kazna za 21 Egipćanku

Egipatski sud u Aleksandriji osudio je jučer, 27. studenog, na 11 godina zatvora 21 ženu  zbog učešća u nedavnim protestima zbog pritvaranja svrgnutog predsjednika Mohammeda Morsija, javlja washingtonpost.com.

One su optužene po više točaka optužbi, među kojima su učešće u demonstracijama, sabotaža i upotreba sile. Među njima je i sedam tinejdžerki u dobi od 15 i 16 godina, koje su osuđene na zatvorske kazne sve dok ne navrše 18 godina. Ostale žene su uglavnom u dobi od 18 do 22 godine i osuđene su na zatvorsku kaznu od 11 godina.

Jedan od branitelja optuženih, al-Shimaa Ibrahim Saad rekao je kako će ovo samo povećati odlučnost naroda da dobije svoja prava.

U međuvremenu, više stotina aktivista svjetovnih mladih prosvjedovalo je jučer u središtu Kaira kako bi izrazili protivljenje egipatskoj vladi. U središtu krize je zakon koji treba stupiti na snagu ovog tjedna, a kojim bi se trebali zabrani bilo kakvi prosvjedi ili javna politička okupljanja više od 10 ljudi, bez prethodne policijske dozvole, namećući stroge, pa čak i zatvorske kazne za prekršitelje.

Jedna od prosvjednica, Laila Souef, izjavila je: “To će izazvati treći val revolucije i bit će mnogo žešći nego prethodni. Bit ćemo svjedoci prekretnice”.

Dan ranije, snage sigurnosti su prekinule prosvjede manje grupe aktivista i aktivistkinja u Kairu. Snage sigurnosti su tukle i vukle žene prosvjednice ispred parlamenta.