Vijesti

28.04.2009. 20:21:30 (Večernji List)

Nakon osam godina u Beogradu ovoga ljeta nova gay parada

Gej strejt alijansa i organizacija Labris započeli su pripreme za organizaciju gay parade koja će se ovo ljeto održati u Beogradu. Bit će to punih osam godina nakon prve takve parade u Beogradu koja je nasilno završila nakon nasrtaja srbijanskih ekstremista na sudionike povorke.

Ovogodišnji program nosi naziv Parada ponosa 2009., a njeni organizatori ističu kako je krajnje vrijeme da LGBT populacija u Srbiji pobijedi strah i prijeđe iz uloge žrtve u ulogu borca za ravnopravnost LGBT osoba i svih građana i građanki, javlja agencija "Beta".

Srbijanske gay udruge tvrde da imaju podršku širokih slojeva društva, nevladinih organizacija i nekih političara.

'Parada je osnovno ljudsko pravo'
Predstavnica organizacije Labris Dragana Vučković izjavila je da Parada ponosa nije provokacija niti paradiranje s negativnom konotacijom.

- Parada ponosa je nešto što je osnovno ljudsko pravo, odnosno pravo na mirno okupljanje. To je politički prosvjed, politički marš, povorka kojim jedna marginalizirana grupa u društvu vrlo jasno upućuje određene političke zahtjeve državi, onima koji vode tu državu, skreće pozornost na sebe, postaje vidljiva i doprinosi poštovanju ljudskih prava - rekla je Vučković.

Organizatori tvrde i da se odnos policije prema LGBT populaciji u Srbiji promijenio zbog čega se ove godine ne bi trebao ponoviti krvavi scenarij iz 2001. Tada su sudionike beogradske gay parade fizički napali pripadnici ekstremističke organizacije Obraz.

Obraz: 'Ponosni smo na prebijanje pedera'
Predsjednik Obraza Mladen Obradović prošle je godine izjavio da je ponosan na prebijanje sudionika parade jer mu je velika čast što je njegova organizacija sudjelovala u "obrani duhovnog zdravlja srpskog naroda.

- Nećemo dopustiti bilo kakav vid pederske parade, nek' po svojim kućama rade što hoće, ali po ulicama srpskog Beograda to neće proći. Riječ je o najnormalnijem odgovoru svih Srba i Srpkinja koji su zabrinuti za zdravlje svog naroda, i sami znate u kakvom je stanju naše društvo - rekao je Obradović u svojoj prošlogodišnjoj izjavi za srbijanske medije.

S obzirom na najavu nove gay parade u Beogradu nesumnjivo je da će biti novih medijskih obraćanja Obraza i sličnih organizacija u kojima će se prijetiti potencijalnim sudionicima povorke.

Tagovi: beograd, gay pride, ljudska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

:
Ne mogu da verujem
Dali je istina ono što sam pročitao na internetu, da Srbija ima fašističku organizaciju pod nazivom NAŠI.
Duži period se pitam, zašto je moj pokojni otac svrstan u negativce, iz razloga što je branio državu 1941.
Pažljivo pratim iznošenje mišljenja bliže i dalje okoline, slična su, iz tog razloga ovo pišem a i iz razloga bezbdnosti aktuelnog skupa.
28.07.2010. 20:33
Hetero:
Da li su vise ovi homosexualci jedna od Bozijih posasti? Ako su homo/gay ne znaci da trebaju nase zivote da ometaju i maltretiraju nas time, niko ih ne dira neka imaju kakve hoce sexualne odnsoe, ali unutar svoja 4 zida, a ne da nas maltretiraju na ulicama. Po tome sudeci bi i mi heterosexualci trebali da paradiramo jer smo hetero, to je dno dna ljudske civilizacije i kulture.
Neka nam neko pojasni svrhu te parade uopste???
Posto se kriju iza zakona o nekim slobodama, ja evo podizem glas da ovim cinom homosexualci ugrozavaju moja ljudska prava i slobode da zivim mirno a Vlada Srbije je duzna da i nasa prava postuje, a ne samo homosexualaca.
Hvala Vam svima na paznji.
10.10.2010. 13:44

Iz drugih medija

AEM