U fokusu

Izjava u povodu neizglasavanja Estrela izvještaja o seksualnim pravima i reproduktivnom zdravlju

‘Konzervativne snage su se nakon braka, odmah usmjerile na pitanje pobačaja”

‘Konzervativne snage su se nakon braka, odmah usmjerile na pitanje pobačaja”

Članice Ženske mreže Hrvatske izražavaju zabrinutost u povodu neizglasavanja Estrela izvještaja – izvještaja kojemu je za cilj bilo unaprijediti seksualna prava i reproduktivno zdravlje žena.

 Estrela izvještaj ponudio je zastupnicima Europskog parlamenta priliku da obilježe Dan ljudskih prava, 10. prosinca, unaprjeđenjem stavova Europskog parlamenta o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključujući pravo na točne informacije o kontracepijskim metodama.

 Međutim, izvještaj je odbijen (razlika od samo sedam glasova), zahvaljujući bogato financiranoj kampanji koja se suprotstavljala prijedlozima iz Estrela izvještaja.

No, zastupnici i zastupnice Evropskog parlamenta uvjerljivom su većinom, 548 naspram 95 glasova, odbacili prijedlog kojeg su podnijeli Europe of Freedom i Democray Group, a koji je predlagao veća ograničenja na pristup sigurnom pobačaju i druge retrogradne mjere protiv slobode izbora.

Na kraju je prihvaćen alternativni izvještaj koji potvrđuje postojeći pravni okvir time što naglašava kako su članice EU odgovorne za razvoj politika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima.

Europski ženski lobi, najveća mreža ženskih organizacija u Europi koja promovira ženska prava i rodnu jednakost, potaknula je ženske organizacije na akciju  kojom su uputile zajednički apel i izvršile pritisak kako bi se odobrio Estrela izvještaj. U apelu su u pet točaka istaknule glavne razloge zašto je važno podržati Estrelu. Naime, izvještaj o seksualnim pravima i reproduktivnom zdravlju direktno se tiče temeljnih vrijednosti EU, a ta prava još uvijek nisu zajamčena u svim članicama Unije.

Europski ženski lobi i Ženska mreža Hrvatske izražavaju razočaranje što  se Europski parlament nije složio s jasnim stajalištem koje podržava seksualna prava i reproduktivno zdravlje žena u  vrijeme kada su ista prava i zdravlje ugroženi, kako u europskim zemljama tako u mnogim drugim diljem svijeta. 

Usprkos neizglasavanju Estrela izvještaja, pozdravljamo jasno odbijanje inicijative koja se protivi slobodi izbora u pogledu seksualnih i reproduktivnih prava, te ističemo da se nadamo da je ovaj ishod ojačao kolektivnu odluku, kako u Parlamentu tako i izvan njega, za povećanjem europske podrške seksualnim pravima i reproduktivnom zdravlju u 2014. godini – godini izbora u Europski parlament.

Pitanje je i kako će u Hrvatskoj u ovom razdoblju djelovati ovakva odluka i kako će se poštivati ženska prava. Predstavnici i predstavnice konzervativnih snaga su se odmah nakon referenduma o braku usmjerili na pitanje zabrane pobačaja čime se u opasnost dovode sadašnja stečena prava žena u Hrvatskoj.