Vijesti

30.04.2009. 09:15:41

Apel Vladi: Ne rješavajte ekonomsku krizu preko ženskih leđa!

Povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja CESI želi još jednom ukazati na sve lošiji položaj žena na tržištu rada. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje žene čine 60,7 % nezaposlenih što je u odnosu na 2008. godinu povećanje od 2,8%. U javnom sektoru u kojem radi većina žena smanjene su plaće, a u prosjeku žene ionako zarađuju 12,5% manje od muškaraca, dok se u privatnom sektoru ta razlika za žene koje imaju djecu penje i do 23% prema istraživanju koje je proveo CESI. U jeku ekonomske krize ionako težak položaj žena na tržištu rada postaje sve lošiji. S jedne strane zatvaraju se radna mjesta u velikim sektorima poput trgovine i tekstilne industrije u kojima su mahom zaposlene žene. S druge strane država štedi upravo na uslugama koje trebaju omogućiti ženama ravnopravniji položaj - vrtićima, školama, skrbi za starije i nemoćne. Žene obavljaju 90 posto obiteljskih i kućnih poslova, uključujući i brigu o djeci i starijim članovima obitelji i što država više štedi na toj vrsti socijalnih usluga to je još više ženama otežan pristup tržištu rada. Ženama u Hrvatskoj ništa ne znače zakoni, ako te zakone ne prati raspodjela proračunskih novaca. CESI podsjeća Vladu Republike Hrvatske da žene - radnice pune taj isti proračun!

Posebice je teška situacija u tekstilnoj industriji. Prošli tjedan smo svjedočili da je radnicama slunjske Intime poslodavac uručivao radne knjižnice na cesti, u vožnji iz automobila. Sinjska tvornica Dalmatinka nova ne radi već više od godinu dana, a radnice nisu dobile plaću od rujna prošle godine. Stečaj pamučne industrije iz Duge Rese traje već sedam godina s tim da zadnjih par mjeseci ne rade uopće, a država kao vlasnik se oglušuje na ponude za spas 250 radnih mjesta. Cijeli niz tekstilnih tvornica u državnom je vlasništvu (Sloga Požega, Sloga Koprivnica, Trimot iz Imotskog, Slavonija MK), a Vlada ne čini ništa da ih restrukturira i osloni na noge već se praktički čeka njihova propast. U svim slučajevima riječ je o uglavnom manjim sredinama gdje posla za žene preko 40 godina uopće nema. A zbog sporosti pravosuđa nitko se ne želi odvažiti i krenuti u višegodišnju avanturu kroz bespuća hrvatskih sudova za ostvarenje svojih prava.

Stoga, CESI kao neovisna, feministička organizacija koja već 12 godina radi na unapređenju položaja žena u društvu i zalaže se za socijalno pravedno društvo, traži od Vlade Republike Hrvatske da ekonomsku krizu ne lomi isključivo preko ženskih leđa i da počne brinuti i o radnim mjestima građanki ove zemlje. Podsjećamo je na Ustav Republike Hrvatske koji kaže da su najviše društvene vrednote ravnopravnost spolova i socijalna pravda. Istovremeno podržavamo sve sindikate u njihovim naporima da zaštite radnike i radnice od plaćanja krize iz svojih već ionako ispražnjenih džepova.

 

Tagovi: položaj žena na tržištu rada, praznik rada, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM