Vijesti

30.04.2009. 13:02:03 - Tomislav Levak (Glas Slavonije)

Na koalicijskoj listi HSP-a i HDZ-a u Osijeku samo su tri žene!

Prilikom predaje kandidacijskih lista, sva četvorica kandidata za gradonačelnika Osijeka - Krešimir Bubalo (HDSSB-HNS-Zeleni), Josip Vrbošić (SDP-HSLS-HSS-HSU), Gordan Matković (nezavisni) i Anto Đapić (HDZ-HSP) - redom su slično izjavili kako su liste za Gradsko vijeće "dobro izbalansirane, po svim kriterijima". No, je li to baš tako, bar kada je riječ o zastupljenosti po spolu?

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH zahtijeva da se na svim izbornim listama nalazi bar 40 posto žena. Taj je zahtjev od njih četvorice ispunio samo Vrbošić. Na njegovoj listi, naime, gotovo polovinu mjesta, 12 od 25, zauzimaju žene, a nositeljica liste je Biljana Borzan (SDP).
- Senzibilitet žena, njihova odlučnost i spretnost u mnogim područjima društvenog života pokazuju izvrsne rezultate. Uloga žene u politici i budućnosti ovoga grada za mene je nezamjenjiva - smatra Vrbošić.
Blizu "čarobne" granice od 40 posto je, s osam žena na listi, i Bubalo. Pohvalno je i što one kod njega zauzimaju značajna mjesta: Danijela Lovoković je 2., Jasmina Lovrinčević 8., a Ines Teskera 9. na listi. Također, Bubalo jedini od kandidata za gradonačelnika kao zamjenicu ima ženu, diplomiranu arhitekticu Lovoković.
Nezavisni kandidat Matković, koji često ističe kako iznimno cijeni žene, nije to baš pokazao na svojoj listi za GV. Na njoj je, naime, samo šest žena, iako mu je "olakotna okolnost" što je, recimo, Zrinka Pandžić 2. na listi.
- Iskreno, volio bih imati više žena na listi. No, kvantitetu smo nadoknadili kvalitetom. Naime, čak pet od šest njih ima visoku stručnu spremu 7. stupnja - naglašava Matković.
Možda je za podzastupljenost žena na Matkovićevoj listi kriva činjenica da dolazi iz HSP-a, koji važi za "mušku" stranku, slično kao i HDZ. Te dvije stranke, naime, na zajedničkoj koalicijskoj listi imaju samo tri žene - Mirjanu Smoje (HSP), Silvanu Sabo (HDZ) i Luciju Tadić (HSP) - pa proizlazi da su Đapić kao kandidat za gradonačelnika i Dragan Kovačević, šef osječkog HDZ-a, najmanji džentlmeni, odnosno najmanje se pridržavaju zahtjeva Ureda za ravnopravnost spolova.

Danijela Lovoković jedina je žena među kandidatima za najviše gradske dužnosti. Premda s velikim iskustvom rada u gradskoj upravi, prvi se put aktivno uključila u izbornu bitku. Smatra da žene u osječkoj politici nemaju dovoljno prostora. "Žene uglavnom šute i rade, a rijetko se eksponiraju. Ni ja ne volim, niti želim nekakvo eksponiranje, no mislim da na ovaj način mogu napraviti mnogo više nego kao jedan od službenika u gradskoj upravi", kaže i naglašava korektnu suradnju s kolegama. Izrazila je bojazan da će nekima žene na listi biti samo - šminka, odnosno da će se pojaviti na listama, ali nisko. "Voljela bih vidjeti što će uistinu biti zadatak tih žena, osim što na listi piše spol te se na taj način pokušava dobiti izborne poene za kolege".(M.Mi.)

Tagovi: lokalni izbori, osijek, ured za ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM