U fokusu

'vrapčanskim jastucima' protiv predrasuda

Vrapci u akciji

Vrapci u akciji

Posljednjih nekoliko mjeseci u medijima je diskretno predstavljeno sredstvo koje je nježno, a opet dovoljno snažno u borbi protiv predrasuda i stigmatizacije – Vrapčanski jastuci.

Vrapčanske jastuke izradili su psihijatrijski bolesnici bolnice Vrapče, a njihov je cilj otvoriti dijalog o problemima predrasuda kojima su zbog svoje bolesti izloženi. Jastuci svojom simbolikom izazivaju asocijaciju na toplinu i sigurnost doma, ali i zazor od bolesničke sobe. Ravnotežom između krajnosti tih asocijacija nastoji se destigmatizirati oboljele od duševnih bolesti i pomoći u njihovoj resocijalizaciji.

Projekt Vrapčanski jastuci dio je većeg projekta naziva ‘Destigmatizacija‘, koji je osmišljen i razvijen još 2010. godine. Projekt je pokrenula Andreja Kulunčić, priznata vizualna umjetnica koja u svojim radovima često pribjegava društveno angažiranim temama, u suradnji s profesoricom Dubravkom Stijačić koja od 1996. godine vodi Centar za resocijalizaciju u Vrapču, te osobama s duševnim bolestima u Vrapču. Projekt ‘Destigmatizacija’ propituje načine na koje se društvo odnosi prema bolesti te kako je percipira i bavi se problemom stigme duševnih bolesti, odnosno diskriminacijom i predrasudama prema ljudima koji od njih boluju. Jastuci nastaju na kreativnoj radionici u Klinici za psihijatriju Vrapče, a vodi je Vlatka Prstačić.

Vrapčanski jastuci osnažuju osobe s duševnim oboljenjima i pomoću njih pacijenti postaju samostalni akteri u rušenju predrasuda. Vidljivost jastuka u javnosti znači otvoreno govorenje o tabuiziranim temama, a u tome su značajnu ulogu odigrali i građani uključeni u akciju Vrabaca, čija je participacija još uvijek više nego dobrodošla. Naime, od 3. studenog do 20. prosinca 2013. trajala je prva faza akcije tijekom koje su se zainteresirani uključivali na dva načina: posuđivanjem jastuka na nekoliko dana i fotografiranjem s njim u svakodnevnim situacijama ili direktnom kupnjom jastuka od Udruge za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju pomoću licitacije na Facebooku.

Druga faza akcije sada je u tijeku, a njome se i dalje nastoji poticati javni dijalog o zanemarenim temama psihijatrijske bolnice, njezinih pacijenata i duševnih bolesti. U ovoj fazi zainteresirani posuđuju jastuk na četiri tjedna, zadržavaju ga kod sebe nekoliko dana što obilježavaju nekolicinom fotografija te prosljeđuju dalje sebi bliskim osobama. Nakon četiri tjedna, jastuk se vraća Vrapcima koji ga potom šalju u neki drugi grad. U galeriji na Facebooku možete pogledati kako je izgledala prva faza akcije, tijekom koje je sretno udomljeno 40 šarenih jastuka.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će u 2020. godini depresija zauzeti prvo mjesto među bolestima u svijetu. Zbog stigme koja često prati duševne bolesnike, velik broj ljudi ne traži liječničku pomoć, iako su njihovi problemi – na vrijeme otkriveni – vrlo često izlječivi. Želite li udomiti jastuk na četiri tjedna i uključiti se u normalizaciju dijaloga o duševnim bolesnicima, na stranici http://www.vrapci.org/ nalazi se obrazac za “pozivanje jastuka”. Vrapci nas trebaju.