Vijesti

05.05.2009. 13:48:20 (Javno.com)

U utorak u štrajku 100.000 učitelja/ica i službenika/ca

(Foto: Bob Watt)

Čak 100 000 radnika javnih službi koje mahom čine žene, 12. svibnja započinje štrajk u ustanovama. Naime, na referendumsko pitanje "Hoćete li sudjelovati u štrajku za dostojanstvenu i pravednu cijenu našeg rada, osam sindikata javnih službi, čak 86% članova koji su izašli na referendum, potvrdno je odgovorilo.

Jedini sindikat koji je još uvijek upitan hoće li štrajkati je hrvatski liječnički sindikat iz razloga što ih je na referendum izašlo samo 46%. Prema riječima predsjednik Ivice Babića u tijeku su intenzivne konzultacije s ostatkom članova, dok će se o naknadih spornih 4% izvijestiti na vrijeme. Za sad sudjeluju u svim aktivnostima s drugim sindikatima.

Zbog štrajka učitelja može doći u pitanje školska godina i matura. Postoje poslovi koji se moraju održati za vrijeme štrajka. Socijalne ustanove radit će kao za blagdan i vikend. Iako su liječnici upitni, medicinske sestre sigurno idu u štrajk. Liječnike je Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, pozvala da im se pridruže.

- Ako nam se ne pridruže mi ćemo to odraditi za njih - ističe Abveršek.

 

Sindikati će održati i prosvjed na Trgu bana Jelačića

Istovremeno sa štrajkom sindikati će održati i prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića. Pregovara se jedino oko datuma. Osvrnuvši se na sastanak GSV-a i pregovaračkog odbora sindikalist Vilim Ribić kazao je kako je teza o povećanju plaća sindikalista nekorektna i ispod svake razine vlasti.

- Raspad javnih financija odavno postoji, dolaze na vidjelo talibanske, kamikazne i samurajske obveznice u zemlji koja ima toliko dugova. Ta tvrdnja o tih 30% nije točna. Mi tražimo povećanje od 19.6% ne računajući ono što su nam oteli. Riječ je o deset posto, jer se radi o trećem korijenu, a to ministrica Kosor ne zna. Postavit ćemo referendumsko pitanje nakon štrajka, slažu li se ljudi  s prijedlogom koji su sindikati potpisali s vladom uz uvjet da ako referendum ne prođe, ministrica Kosor podnese ostavku. Taj sporazum je prijevara - kaže Ribić.

Podsjetimo, sindikati su odlučili započeti štrajk 12. svibnja jer će tada 180.000 zaposlenih u javnim službama dobiti prve plaće umanjene za šest posto, budući da im je vlada zakonom vratila osnovicu za plaće na prošlogodišnju razinu.

Istaknuli su, naime, kako nisu protiv smanjivanja plaća u vrijeme godpodarske krize, ali traže od Vlade pismeno jamstvo da će im to biti nadoknađeno kada Hrvatska izađe iz krize, te da će tada njihove plaće slijediti rast plaća u gospodarstvu.

Tagovi: sindikati

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

:
TREBA BITI ŠTRAJK AKO NEMA PLAĆA
12.05.2009. 17:06
IVANKA:
ŠTRAJK ŠTRAJK ŠTRAJK AKO NEMA PLAĆE.. DOBRO JA SAM PROFA OSNOVNE ŠKOLE SRIJEPANA RADIĆA IMOTSKI.. I NIJE BILA PLAĆA 4 I 3 MJERSEC.. PA TREBA BITI ŠTRAJK... ŠTRAJK!!!
12.05.2009. 17:08
TINA:
ŠTRAAAAJK!!!!!!!
12.05.2009. 20:02
Kristina:
da...slažem se s vama..štrajk!! nije pravedno da ljudi ne dobivaju plaće.
12.05.2009. 20:03
Marija:
ŠtRaJk!!!!
12.05.2009. 20:03

Stup srama

Iz drugih medija

AEM