Vijesti

05.05.2009. 13:58:30 (Večernji list)

U stečaju još jedna tekstilna tvornica...

(Foto: tsuacctnt)

U Modnoj kući Emka u Pregradi uprava je preko vikenda donijela udluku da tvrtka ide u stečaj. To je radnicima u pogonu nakon sastanka s Radničkim vijećem i sindikalnom povjerenicom priopćila direktorica Marija Šutina Kujundžić, koja se, kako doznajemo, nakon pet mjeseci prvi put pojavila u 7 sati u tvrtki.Više nema nade
- Naša je tvrtka dvije godine ublokadi. Već odavno sam, po zakonu, morala pokrenuti stečaj, no nadali smo se da će nam država pomoći i odobriti restrukturiranje. Danas više nema nikakve nade u tom pogledu. Nema jamstva da će nam država pomoći i u uprava će u skladu sa zakonom podnijeti zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka - rekla je M. Šutina.Oči pune suza
Sud potom u roku mjesec dana treba imenovati stečajnog upravitelja i donijeti odluku o pokretanju stečaja. Cilj je vlasnika, uprave i sindikata da se ide u stečaj s preustrojem, a to znači da stečajni upravitelj nastavi s proizvodnjom kako bi se sačuvalo čim više radnih mjesta.

O tome će ipak posljednju riječ imati stečajni upravitelj. U prilog nastavku proizvodnje trebala bi ići činjenica da tvrtka ima kupca. Prema riječima direktorice, za sada postoje četiri kupca i mali dio radnika mogao bi na posao biti pozvan već ovog tjedna.

Tek dolaskom stečajnog upravitelja radnicima će biti podijeljeni otkazi, a pod uvjetom da se ide u stečaj s preustrojem stečajni upravitelj odlučit će koliko radnika i koji radnici će dobiti posao na određeno vrijeme u tvrtki Emka d.d. u stečaju.

Dok je govorila direktorica i predstavnici sindikata, svako malo zvonili su u krojnici Emke telefoni jer su obitelji radnika željeli što prije čuti neku vijest da ipak ima nade za Emku. Oči radnica ali i direktorice bile su pune suza.

O pravima koje mogu ostvariti na birou radnicima je govorio regionalni koordinator Sindikata TOKG-a Hrvatske Željko Šegina.

Tagovi: sindikati, tekstilna industrija

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM