Vijesti

12.05.2009. 15:29:47 (mojportal.hr)

Međunarodni dan sestrinstva

(Foto: di the huntress)

Medicinske sestre danas obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva.

U Hrvatskoj danas ima 32 tisuće medicinskih sestara, a trenutačno je najveći problem te struke nedostatak visoko obrazovanih medicinskih sestara, budući da je od ukupnog broja sestara u Hrvatskoj njih svega oko 12 tisuća sa visokom stručnom spremom, kaže predsjednica Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Marija Orlić Šumić.

Ističe pritom da je dosad prvih stotinu medicinskih sestara steklo diplomu petogodišnjeg studija sestrinstva na Visokoj zdravstvenoj školi, te da još stotinu sestara trenutačno pohađa taj studij.

HKMS kao glavna cehovska udruga medicinskih sestara intenzivno radi na izradi kurikuluma trogodišnjeg i petogodišnejg studija za medicinske sestre, kao i na izradi tzv. kompetencija za medicinske sestre, s obzirom na razninu i područje u kojemu pojedina sestra radi, kazala je Orlić Šumić.

Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) posvetila je pak ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva ulozi medicinske sestre na području inovacija u pružanju zdravstvene usluge koje one svakodnevno primjenjuju u svom radu.

Tagovi: medicinske sestre, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM