Vijesti

15.05.2009. 14:35:07 (ZamirZine)

Korak: zastupljenost žena u politici je pravo

(Foto: aturkus)

Na svim kandidacijskim listama u Karlovačkoj županiji prosječno je 26,5 posto žena, što je podzastupljanost kakva može nekažnjeno proći još samo tri godine jer će tada u punu primjenu ući Zakon o ravnopravnosti spolova koji propisuje da žene u politici sudjeluju najmanje 40 posto, govorile su danas u Karlovcu građanima na tzv. uličnoj akciji članice Ženske grupe "Korak".

Nijedna stranačka ili nezavisna lista ovih izbora u Karlovačkoj županiji nema 40-postotnu zastupljenost žena, a s prosječno 30,7 posto za Županijsku skupštinu te s istim postotkom i za gradska vijeća prednjači u odnosu prema svim županijama i gradovima u Hrvatskoj, rekla je koordinatorica "Koraka" Sadika Zvirkić pozivajući se na službene podatke Županijskog ureda za ravnopravnost spolova.

No prosječan broj žena na listama za općinska vijeća znatno je manji i iznosi 19,9 posto, a ima i lista na kojima nema nijedne žene.

Dijeleći građanima letke s člancima Zakona o ravnopravnosti spolova, članice "Koraka" prije izbora žele upozoriti da treba birati liste koje poštuju pravo žena da budu zastupljene u tijelima političkoga i javnog odlučivanja. Drugi je cilj, rekla je Zvirkić, potaknuti političke stranke i javne djelatnike da u mandatu do sljedećih izbora "više rade na animaciji i osposobljavanju žena u politici".

Tagovi: korak karlovac, zakon o ravnopravnosti spolova, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

LogicMan:
Pffff... Po kom kriterijumu? Gde pise da su zene neravnopravne? Sta dobijate ovim "kljucem" za izbor poslanika? Na prijemnom ispitu bilo gde vas pitaju za pol ili za poene na ispitu??? Daj da biramo najbolje, bas me briga kog su pola, ako zasluzuju to neka budu kosmonauti, kapetani podmornica, sta god, samo neka prestane smaranje kako su zene ugrozene! Pozzz normalnim koji nece vise da tolerisu ovo lobiranje!
04.07.2011. 01:21

Iz drugih medija

AEM