U fokusu

Unatoč postignutom dogovoru

Nema primirja u pojasu Gaze

Nema primirja u pojasu Gaze

Nakon što je BBC objavio da je postignut dogovor o prekidu sukoba u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas to su demantirali, prenosi HRT. 

Prema izvješću, Izrael je pristao na dva od tri Hamasova zahtjeva. Izraelski dužnosnik rekao je da trenutačno nema dogovora te da su Hamasovi zahtjevi daleko od onoga na što je Izrael spreman pristati. Glasnogovornik Hamasa također je opovrgnuo izvješća.

Izrael i Hamas jučer su se obvezali da će danas, desetog dana ofenzive na Pojas Gaze i dan nakon zračnih napada u kojima je poginulo četvero djece na plaži u Gazi, poštovati petosatni humanitarni prekid vatre, kako bi se stanovnici na ugroženom području mogli opskrbiti hranom i dobiti liječničku pomoć. Međutim, izraelski izvori navode kako su iz Pojasa Gaze prema njima ispaljivane rakete tijekom humanitarnog prekida vatre.

Izraelska vojska priopćila je da je jutros, uoči stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, spriječila upad 13 palestinskih boraca koji su tunelom ušli na područje Izraela iz Pojasa Gaze, dodajući da je barem jedan Palestinac poginuo. Time se broj palestinskih žrtava od početka izraelske ofenzive Zaštitni rub 8. srpnja popeo na 227.

Uz to, izraelska je vojska rekla da je njezino zrakoplovstvo od srijede izvelo 37 zračnih napada na Pojas Gaze i da je sedam raketa ispaljeno na izraelski teritorij, ne uzrokujući materijalnu štetu. Nova eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba počela je nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih studenata u lipnju za koje Izrael optužuje Hamas, koji odbacuje optužbe i nakon kojih je palestinski mladić živ spaljen u Jeruzalemu.