Vijesti

24.07.2014. 20:42:06 - Libela

Irak:

ISIS naredio obrezivanje djevojčica i žena

Militantna skupina Islamskih država Iraka i Sirije (ISIS), koja je zauzela Mosul, drugi najveći grad u Iraku i područja na sjeverozapadu ove države, naredila je sakaćenje svih djevojaka i žena, javlja The Guardian.

Dužnosnica UN-a, Jacqueline Badcock, kazala je da je donijeta fetva (ukaz vjerskog sadržaja)  na osnovu koje je obavezno genitalno obrezivanje svih žena u dobi od 11 do 46 godina, što je izazvalo veliku zabrinutost.

Glasnogovornik UN-a u Ženevi pokušava utvrditi činjenice.

"Ovo nije volja iračkog naroda i žena u toj zemlji. To je fetva ISIS-a. Jutros smo saznali za nju", kazala je Badcock, te dodala: " Grad Mosul trenutno ima oko dva milijuna stanovnika, a više od polovice su žene. Mnoge od njih vode svoja kućanstva."

Da podsjetimo: Rezolucijom koju je donijela Generalna skupština Vijeća UN-a u prosincu 2012. godine pozvane su sve zemlje članice da zabrane takvu praksu.

No, diljem svijeta, više je od 130 milijuna djevojčica i žena koje su prošle genitalno sakaćenje i više je od 700 milijuna žena koje živi u braku u kojem su stupile kao djevojčice (dječji brak). 

Tagovi: genitalno sakaćenje, irak, isis, svijet, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM