Vijesti

16.05.2009. 12:32:34

Ususret Eurosongu

Policija rastjerala sudionike gay parade u Moskvi

(Foto: BayerNYC)

Ruska policija spriječila održavanje gay parade u Moskvi, rastjerujući aktiviste homoseksualne zajednice koji su na taj način uoči finalne večeri Eurosonga željeli ukazati na kršenje njihovih prava.

Nekoliko desetaka sudionika parade okupilo se držeći transparente, što je pokrenulo policiju na ulice jer su moskovske vlasti službeno zabranile održavanje bilo kakvih parada, smatrajući ih nemoralnim.

No, dozvola za prosvjed odobrena je za nekoliko nacionalnih i religijskih grupa, dok je moskovski gradonačelnik Yury Luzhkov napor homoseksualne zajednice da održe paradu nazvao "vražjim" ističući kako nikada neće dopustiti da se tako nešto održi u ruskoj prijestolnici.

Osim policije, na sudionike koji su željeli održati gay paradu "obrušili" su se i desničarski prosvjednici.

Aktivisti u naporima organizirati i provesti u djelo gay paradu vide i mogućnosti ukazati na svoja prava u vrlo konzervativnom ruskom društvu, koje je ističu, puno predrasuda, potpomognulim ne samo društvenom osudom već i pritiscima Pravoslavne crkve.

Koliko se pritisak na homoseksulanu zajednicu osjeća, naglašavaju i u činjenici da im je od 2006. godine od kada traže od moskovskih vlasti odobrenje za paradom, ista bila odbijana.

Lider gay kampanje Nikolai Alekseev poručuje kako će se marširati paradom unatoč prijetnjama uhićenjem i još gorim kaznama.

Anti - gay grupe najavile su svoj odgovor dožive li moskovske ulice paradu pripadnika homoseksualne zajednice, upozoravajući kako će doći do nasilja.

Tagovi: gay pride, homoseksualnost, rodna ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM