U fokusu

Akcija, reakcija!

Odgoj djevojčica u Hrvatskoj

Odgoj djevojčica u Hrvatskoj

Dječji crtani filmovi kao i pjesme često su vrelo seksizma, ali pjesma “Šminkerica” u izvedbi dječjeg plesnog zbora “Zagrepčanke i dečki” koju su neki odrasli ljudi napisali i uglazbili te je dali djevojčicama da izvode, nadmašuje mnoge uratke. Tako djevojčice od najviše 12 godina pjevaju stihove:

Mama, napiši mi zadaću ako me voliš…. Faks sam opet promašila, nije taj za tebe mila. Šminkerica želim ja biti….Štreberice one male, cijeli dan po faksu zuje…Tata, tatice, sastavi mi lektiru, ako me voliš…Veterina mi ne leži, ekonomija nikako, građevina to ne štima, ja sam ipak cura fina…Šminkerica ja ću biti, zašto to i dalje kriti, garderoba uvijek šik, …cipele zadnji hit. Na faksu se našetava, šminku, puder obožava, a počelo je onim: Mama, mamice napiši mi zadaću ako me voliš.


Brojni su napori da se kroz sadržaj za djecu – crtane filmove, filmove za djecu i igračke – djevojčice ohrabri i osnaži da budu znanstvenice, istraživačice i aktivne članice društva. Ovakva pjesma nasuprot tome učvršćuje stereotipe o djevojčicama i ženama, a da uopće ne spominjemo spot u kojem se seksualizira djevojčice u najgoroj maniri dječjih izbora ljepote. Pjesma i prateći spot prijavljen je i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova od strane jedne čitateljice. Svoje mišljenje o ovome možete uputiti Dječjem plesnom zboru Zagrepčanke i dečki (zagrepcankeidecki@gmail.com) te televiziji Dječja TV (djecja@djecja.tv) koja ga emitira u svom programu.