Vijesti

16.05.2009. 14:41:07 (Večernji list)

GONG: prijavite sve nepravilnosti na biračkim mjestima!

(Foto: Infrogmation)

Nevladina udruga GONG, koja će sa 700 stalnih promatrača i 50 mobilnih timova promatrati predstojeće lokalne izbore, pozvala je sve sudionike na izborima da poštuju izborna pravila i da se ne vrše pritisci na birače.

Pažnja promatrača GONG-a bit će usmjerena na poštivanje izbornih zakona i procedure na biračkome mjestu, odnosno uočavanje i izvještavanje o eventualnim neregularnostima, izvijestili su iz te organizacije.

Budući da promatrača neće biti na svim biračkim mjestima, GONG je pozvao sve građane da se jave ukoliko uoče ozbiljne nepravilnosti tijekom izbornog dana. Upozorili su i kako glasački listići moraju biti promiješani i okrenuti licem prema dolje, kako bi se i na taj način jamčila tajnost glasovanja.

Podsjetili su i kako nitko ne smije glasovati u ime druge osobe, što je kazneno djelo. Birače nitko ne smije zastrašivati, ucjenjivati ili prisiliti da otkriju za koga su glasovali. Glasovanje je tajno i osobno, naglasili su u GONGU ističući kako će birači na biračkom mjestu dobiti 4 glasačka listića:
- za općinsko/gradsko vijeće,
- općinskog načelnika/gradonačelnika,
- županijsku skupštinu i
- župana.


Birači u Zagrebu također će dobiti 4 listića i to: za Gradsku skupštinu, za gradonačenika, za vijeće mjesnog odbora i za vijeće gradske četvrti.

GONG poziva sve sudionike na izborima na poštivanje zakona i propisane procedure te na ponašanje primjereno demokratskim izborima putem kojih birači daju povjerenje osobama koje bi trebale odgovorno i transparentno upravljati njihovom općinom/gradom i županijom izražavajući nadu da će izbori proći u tolerantnoj atmosferi i poštivanju izborne procedure od svih sudionika.

Tagovi: lokalni izbori

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

:
Poštovani,

Na biračkom mjestu, osnovna škola Sesvet, I. G. Kovačiča, glasačko mjesto 538. je bila odjepljena kutija, naljepnica sa grbom odljepljena. Gospođ unutar kutije premješta papire.
Na upit promatrača zbog čega je to tago, promatrač je samo bahato ignorirao upit i otišao.
Šef bez akreditacije, bez predstavljanja imena i prezimena isto bahat i kaže da tu nije ništa sporno što je kutija odlijepljena.
Mlada gospodična bahato odgovara na upit i podsmijava se. Kaže: 'slobodno to prijavite kom želite'
Starija gospođa se brani zbog kutije.

U nadi da će se to ispitati.

Lp
Marija
22.01.2012. 20:28
tajuska:
Evo stokazu u GONG-u: Na tom biračkom mjestu nije bilo GONG-ovog promatrača pa ne možemo znati što se točno dogodilo. Uputite Vašu čitateljicu da se obrati Državnom izbornom povjerenstvu (www.izbori.hr, kontakt: 01 4569 712, 01 4569 713, 01 4569 711, 01 4569 714).
23.01.2012. 11:45

Iz drugih medija

AEM