Vijesti

18.05.2009. 07:41:13 - T.B.

Rezultati!

Prema još uvijek neslužbenim i nepotpunim podacima Državnog izbornog povjerenstva situacija je sljedeća:

 

Županije

Marina Lovrić (SDP) postala je županica Sisačko-moslavačke županije u prvom krugu, dok je Mira Buconić (nezavisna) ušla u drugi krug.

Zamjenicama župana/ice postale su Mira Harcet (HNS) u Sisačko-moslavačkoj županiji, Sonja Borovčak (SDP) u Krapinsko-zagorskoj županiji, Nada Turina Đurić (HNS) u Primorsko-goranskoj županiji te Blanka Glavica-Ječmenica (SDP) u Varaždinskoj županiji.

 

Gradovi

Biserka Vranić (SDP) osvojila je novi mandat gradonačelnice Ozlja u prvom krugu. Vilmica Kapac (HDZ) pobijedila je u Pregradi, a Josipa Rimac (HDZ) u Kninu te je najvjerojatnije i dalje najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Novi mandat osvojila je i Branka Juričev Martinčev (HDZ) u Vodicama.

Dubravka Šuica (HDZ) u Dubrovniku ušla je u drugi krug jednako kao i Nedjeljka Klarić (HDZ) u Šibeniku. I to su jedina dva grada središta županija koja bi mogla dobiti gradonačelnice.

U Svetoj Nedjelji nezavisna Romana Semenić, a Marina Novoselnik (HDSSB) u Belišću također su izborile drugi krug. Marija Krupić (HDZ-HSP) osigurala je drugi krug u Kostajnici, a Tonka Ivčević (SDP) u Komiži.

Većina kandidatkinja za gradonačelnice, a prema dostupnim informacijama na DIP-ovim stranicama nije uspijela pobijediti niti izboriti drugi krug.

 

Općine

Načelnicom Jakovlja je nakon prvog kruga postala Snježana Bužinec (SDP). Marija Jančić (HDZ) pobijedila je u Marija Gorici, Anđela Cirkveni (HSS) u Pušći. Jasenovac je osvojila Marija Mačković (HDZ-HSLS-HSU), Vrse Sandra Vukić (HDZ), a Kukljicu Gorana Poropat (HDZ). U Lišanima Ostrovičkim pobijedila je u prvom krugu Ivana Dević (HDZ), u Trnavi Irena Mikić (HDZ), a u Vrpolju Ankica Zmaić (HDZ). Novi mandat osvojila je i HSS-ovka Štefica Tukša u Gornjoj Rijeci te SDP-ovka Sanja Krištofić u Strahonincu. U općini Suhopolje načelničku poziciju osvojila je Zlata Šljivac (HDZ).

U drugi krug ušle su Ivana Posavec Krivec (SDP) u Križu, Ružica Bilkić (HDZ) u Bilju, Anuša Rešetar (HDZ-HSP) u Čemincu, Gordana Žibrin (HDZ-HSS-HSU) u Dubravi, Đurđa Đurić (SDP) u Krnjaku, Radmila Medaković (Srpska narodna stranka) u Plaškom, Đurđica Špehar (HSS) u Saborskom, Vera Obrovac (HDZ-HSP) u Hercegovcu i Mirjana Nekić (HDZ) u Feričancima. Također u drugom krugu za načelničke pozicije natjecati će se Dunja Mihelec Buljević (HNS) u Omišlju, dok se u Vrbniku ponavlja prvi krug u kojem je Marija Dujmović Pavan (HDZ). U Marčanama u drugi je krug prošla Vesna Biletić (HSU), a u Pićanu Kristina Đurović (nezavisna). Drugi krug očekuje i aktualnu načelnicu Svete Marije, Mariju Frančić (HSS) te Maru Loborec (nezavisna) u Konjščini.

U Majuru su dvije žene u drugom krugu - Klementina Karanović (HSS) i Ana Šarić (HDZ). Iako su samo njih dvije bile kandidatkinje u njihovom slučaju se pokazalo kako je stvarno svaki glas važan jer je HSS-ova kandidatkinja dobila 415 glasova, HDZ-ova 414 glasova, a nevažećih je bilo 12 i time niti jedna kandidatkinja nije dobila potrebnih 50% + jedan glas.

U Starom Gradu na Hvaru također dvije žene idu u drugi krug - Đurđica Plančić (SDP-HNS) i Marija Novak (HDZ). Isto je i u Fažani u kojoj u drugi krug idu Dušanka Šuran (IDS) i Ada Damjanac (SDP).

 

Županijske skupštine i skupština Grada Zagreba

U skupštinu Splitsko-dalmatinske županije ušlo je 10 (19%) žena, a među njima nema županijske predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivanke Luetić Boban.

21% ili 9 žena izabrano je u skupštinu Primorsko-goranske županije, od čega njih 7 s koalicijske liste predvođene SDP-om.

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini sjediti će 18 odnosno 35% žena, a i istarskoj njih 12 (29%) od čega kako trenutno izgleda njih 9 iz IDS-a. Istarski prosjek značajno ruši nezavisna lista Plinia Cuccurina koja je osvojila 8 vijećnika, a među njima nema niti jedne žene.

 

Gradska vijeća

U Gradsko vijeće Splita izabrano je 8 žena (32%). Gradsko vijeće Rijeke čini 11 žena odnosno 31%, Šibenika tek 3 žene ili 11%, a u zadarsko Gradsko vijeće ušlo ih je 7 odnosno žene čine 25%.

Tagovi: lokalni izbori

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM