U fokusu

Točno u podne

Sve spremno za početak beogradske Povorke ponosa

Sve spremno za početak beogradske Povorke ponosa

Kako je i planirano, beogradska Povorka ponosa započet će danas u podne.  

S obzirom na to da organizacijski odbor nije dobio informaciju da je održavanje povorke zabranjeno na sinoć započetoj sjednici Biroa za koordinaciju službi sigurnosti, a u subotu u ponoć je istekao zakonom predviđeni 12-satni rok pred zakazani početak manifestacije, kada policija treba obavijestiti organizatore o mogućem postojanju zabrane, takve obavijesti nema.

Okupljanje sudionika/ica počinje u 11.30 ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, odakle će povorka krenuti točno u podne Ulicom Kneza Miloša do Doma Narodne skupštine Srbije i do Skupštine grada Beograda gdje će završiti.

S druge strane, Dveri i protivnici Pridea protestirali su sinoć na Trgu Republike. Tijekom protesta mogle su se čuti uvrede na račun LGBT osoba, ali i premijera Vučića. Prema procjenama policije, na protestu je sudjelovalo između 2.000 i 3.000 ljudi.

Stoga, na ulicama šireg centra Beograda od jutros su raspoređene jake snage policije. Za sada, promet se odvija nesmetano, a policija kontrolira pojedince koji prolaze.

Podsjetimo, do sada je Povorka ponosa u Beogradu održana jedino 2010. godine. Tada su pripadnici ekstremno desničarskih organizacija i huliganskih grupa demolirali centar grada. Posljednje tri godine beogradski Pride je otkazivan, jer je policija svaki put procijenila da nema uvjeta za sigurno održavanje ove manifestacije.