U fokusu

Press konferencija u kinu Europa

Počinje dvanaesti Zagreb Film Festival

Počinje dvanaesti Zagreb Film Festival

Ususret novom izdanju Zagreb Film Festivala održana je konferencija za medije u kojoj su organizatori/ce detaljno predstavili/e program. Festival će se održati od 19.- 26. listopada na šest zagrebačkih lokacija: kino Europa, Tuškanac, MSU, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište lutaka i Dokukino KIC. Tijekom konferencije su predstavljene već poznate sekcije festivala, ali i neki novi sadržaji i noviteti o kojima su govorili direktor festivala Boris T.Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurent, koordinatorica programa Selma Mehadžić, te direktorica Odjela za nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu Sanja Milinović. Nakon uvodnih riječi Petre Hofbauer iz odnosa s javnošću ZFF-a, riječ je preuzeo Boris T.Matić koji je govorio o glavnom programu i preko stotinu naslova koji će ove godine biti prikazani u Zagrebu.

“Festival otvaramo filmom ‘Ničije dijete’ redatelja Vuka Ršumovića koji je prije mjesec dana imao premijeru u Veneciji i dobio tri nagrade. Zatim bi istaknuo dvostrukog dobitnika na festivalu u Sundanceu ‘Ritam ludila’, sjajan glazbeni film o mladom jazz bubnjaru koji ima neobičan odnos sa svojim mentorom. Biti će prikazan i veliki broj sudskih drama pa bi istaknuo ‘Suđenje u Mađarskoj’, film o suđenju nekolicini mađarskih neonacista koji su palili i ubijali Rome. Na našu sreću i veselje, osuđeni su na dugogodišnji zatvor. U dokumentarnom dijelu spomenuo bi još film ‘Kraljevi cigareta’, o dvojici braće Talijana koji su otvorili jedinu tvornicu duhana u Italiji i bore se protiv multinacionalnih kompanija”, rekao je Boris Matić.

Popratni program ima osam sekcija, a tri najpoznatije Moj prvi film, Velikih 5 i Biblijada i ove godine nude zanimljiv sadržaj za sve uzraste. Novost u produžetku dječjeg programa je Bib PLUS na kojem će biti prikazani filmovi namijenjeni svim generacijama, s naglaskom na tinejdžere/ke koje žele zainteresirati za neku drugu vrstu kinematografije, od one koju svakodnevno biraju. Novi programi 12. izdanja su i Ponovno s nama koji donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na proteklim izdanjima festivala, te Prvi svjetski rat na filmu sa sedam naslova po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića.

“Jako mi je drago da nastavljamo vrlo uspješnu prošlogodišnju suradnju sa Europskim parlamentom s kojima predstavljamo tri finalista za nagradu LUX, koja se dodjeljuje za postignuća u kinematografiji. U tom programu ćemo ove godine predstaviti Idu, britanskog Poljaka Pawela Pawlikowskog, zatim Djevojke, novi film redateljice kultnog Tomboya Céline Sciamme, te filmska priča iz slovenskih školskih klupa Razredni neprijatelj autora Roka Bičeka. Nastavljamo i suradnju s Queer Zagrebom s kojima smo ove godine pripremili retrospektivu Dereka Jarmana“, zaključila je Selma Mehadžić.

Cijeli festival u znaku je danske kinematografije s 15 filmova u programu, a ZFF će posjetiti i kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske. Neizostavna su i masterclass predavanja koja će ove godine održati tri velika filmaša, Čedomir Kolar, César Charlone i Jørgen Leth, a započet će i suradnja film.factory programa (Sarajevo Film Academy) sa ZFF-om u obliku direktne podrške mladim filmašima i njihovom daljnjem profesionalnom radu. Sve informacije o filmovima, pretprodaji ulaznica, i popratnim događanjima tijekom festivala možete pratiti na službenoj stranici festivala ili putem Facebooka