U fokusu

Mračna sjena nad novom Europskom komisijom

Kakvoj Europi je predan Tibor Navracsics?

Kakvoj Europi je predan Tibor Navracsics?

Mađar Tibor Navracsics postao je povjerenikom u Europskoj komisiji usprkos brojnim prosvjedima. Kao povjerenik bit će zadužen, ni više ni manje, za kulturu, obrazovanje, mlade i sport. Navracsics je kao ministar u Orbanovoj vladi igrao važnu ulogu u donošenju i dopunama novog mađarskog ustava koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine prava, primjerice o ograničenju slobodnog nastana, doživotnoj kazni bez mogućnosti pomilovanja, zaštiti života od začeća ili pak nemogućnosti ocjene ustavnosti propisa donesenih dvotrećinskom većinom. Novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je Navracsics bio izvrstan u saslušanju gdje je iskazao snažnu predanost Europi. Ključno je pitanje kakva je to Europa koju želi Navracsics. Ovdje možemo spomenuti i da se Vice Batarelo, predvodnik tzv. novih konzervativaca na svom Facebook profilu pohvalio još 17. listopada kako su on i Stjepo Bartulica (u slobodno vrijeme savjetnik Predsjednika RH) bili na ručku s Navracsicsom u Budimpešti tijekom kojeg su dotakli “mnogo tema važnih za Hrvatsku, Mađarsku i Europu te smjera buduće suradnje”.

I dok su brojni hrvatski zastupnici i zastupnice glasovali za Junckerovu komisiju, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec glasovao je protiv novog sastava Europske komisije.S obzirom na to da je jedini hrvatski parlamentarac koji se protivi tome sazivu, obrazložio je svoje mišljenje.

“Usprkos upozorenjima iz više političkih grupacija, predloženi povjerenici dokazano su bili ili jesu u sukobu interesa, javno su iskazivali rodnu netrpeljivost te podupirali kršenje građanskih prava i demokratskih vrijednosti što je nedopustivo za buduće nositelje javnih dužnosti. Jedan od glavnih razloga mojeg neslaganja je i jasno izrečen stav budućeg predsjednika o zaustavljanju politike proširenja. Stoga, podržavanje Junckerove Komisije znači okretanje leđa državama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama te nije politički mudro niti dugoročno korisno za stabilnost europskog susjedstva pa tako i Republike Hrvatske”, objasnio je Škrlec.