Vijesti

26.05.2009. 12:22:07 (Jutarnji list)

Ove godine Zagreb Pride pod sloganom "Sudjeluj!"

Zagreb Pride 2008

Zagreb Pride 2008

Osmi po redu Zagreb Pride pod sloganom "Sudjeluj!" održat će se 13. lipnja, točno 40 godina od pobune u newyorškom klubu Stonewall, kada je nastao moderni LGBT pokret koji se smatra rođenjem pridea kao prosvjednog marša.Pozitivni pomaci

Tijekom lipnja održat će se razne društvene, političke i zabavne manifestacije Zagreb Pridea, a sve završava povorkom uz javni skup i koncert. Franko Dota iz organizacijskog odbora smatra da će na ovogodišnjoj povorci biti oko 500 osoba, što je već godinama standard Zagreb Pridea.

- Vidimo pozitivne pomake unatrag nekoliko godina, ali još uvijek postoji nasilje bilo od nepoznatih, bilo od obitelji. To ne mora uvijek biti fizičko nasilje, jer psihičko maltretiranje i uskraćivanje ljubavi zna biti i gore. Još je potrebno raditi na tome da grad postane što otvoreniji - objasnio je Dota.

Dodao je da će to biti osmi po redu Pride, s neizostavnom Povorkom ponosa, za sada jedinom u Hrvatskoj, ali i u užoj regiji.

- Osim Zagreba, još jedino naš sestrinski Ljubljana Pride kontinuirano održava ovu manifestaciju, dok je prvi pokušaj organiziranja Povorke ponosa u regiji, u Beogradu 2001. godine, završio u krvi - objasnio je Dota.

U proglasu stoji kako u Zagrebu deseci tisuća lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba rade, školuju se, plaćaju poreze, izlaze, druže se, vole, osnivaju obitelji, a jednom godišnje stupaju u Povorci ponosa... "Unatoč tome, predugo su naše ljubavi bile ponižavane, naša prava ignorirana i kršena, naše dostojanstvo gaženo, naša sloboda dokidana i uskraćena.Žele mjesta za druženja

Šutnju smo prekinuli prvim Zagreb Prideom 2002. i simbolično je prekidamo Povorkom ponosa svake godine, kao i ustrajnim javnim zalaganjem za naša prava.

Želimo da Zagreb i njegove institucije prepoznaju naše postojanje i zalaganje za bolji i otvoreni Zagreb, da budu osigurani posebni sigurni i otvoreni prostori za LGBTIQ osobe, mjesta za druženja i izražavanja, mjesta na kojima žrtve nasilja i diskriminacije mogu naći utočište i prostor podrške".stoji u proglasu.

Tagovi: zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM