Vijesti

27.05.2009. 11:12:31 - Goran PRODAN (Glas Istre)

Istra: Bez županice i ijedne gradonačelnice

(Foto: bobsters1985)

Istarsku županiju neće voditi županica (nije bilo ni kandidatkinje), nijedan grad u Istri neće voditi gradonačelnica (čak ni nakon drugog kruga), a jedina istarska općina kojoj će izvjesno žena biti na čelu je Fažana s time da u prvom krugu nije izabrana baš nijedna! To je s rodnog aspekta poražavajući rezultat prvih neposrednih izbora za čelnike lokalne izvršne vlasti.


Mušku sliku u istarskoj samoupravi, koja je valjda odraz shvaćanja da žena drži tri kantuna u hiži ma nanke jedan u gradu/općini, možda će malo ublažiti nedjeljna balotaža. Naime, uz sigurnu fažansku načelnicu - tamo je dilema samo hoće li se zvati Dušanka Šuran ili Ada Damjanac - još su dvije kandidatkinje za načelnice: u Marčani Vesna Biletić protiv favoriziranog Marijana Kostešića i u Pićnu Kristina Đurović protiv Ivana Frankovića koji je bio bolji u prvom krugu. Ostala pripetavanja su sva u muškom društvu.


Nešto bolja jest i bit će slika zamjenica (grado)načelnika, a smiješi nam se i podžupanica bez obzira na to hoće li joj šef biti Jakovčić ili Cuccurin jer obojica su kao jednog zamjenika istaknuli ženu: Jakovčić Vivianu Benussi, a Cuccurin Slađanu Pletikos-Pernar. K tome, nakon prvoga kruga u pet gradova s gradonačelnicima izabrana je i jedna zamjenica. U Novigradu Sonja Šikanić, u Labinu Eni Modrušan, u Pazinu Ines Kovačić Drndić, u Poreču Nataša Basanić Čuš te u Puli Vera Radolović. Izvjesna je i vicesindaca u Bujama jer su uz oba gradonačelnička kandidata zamjenice žene: Marianna Jelicich Buić i Jasna Opačak. U Umagu je jedna potencijalna dogradonačelnica IDS-ovka Sandra Fabris. Usput: u Rovinju u kojem gradonačelnik ima pravo na dva zamjenika nema žene. U Poreču, pak, zahvaljujući "genijalnom" zaobilaženju gradskoga statuta koji nalaže gradonačelnika ili zamjenika iz talijanske nacionalne zajednice, što u prvom krugu izbora nije postignuto, moguć je izbor još jedne zamjenice na dopunskim izborima za spomenutu manjinu.


U općinama za sada je pet zamjenica načelnika: Ivana Mikoli (Brtonigla), Sabina Sorčić Prodan (Grožnjan), Mirela Gašparini (Kaštelir-Labinci), Sandra Kaligari (Motovun) i Sanja Žužić (Tar). Bit će i u Funtani jer oba načelnička kandidata imaju žene za zamjenice, a ovisno o nedjeljnom drugom krugu možda još u Fažani, Karojbi, Lanišću, Marčani, Pićnu i Savičenti.


U za žene najpovoljnijem slučaju možemo u Istarskoj županiji imati tri općinske načelnice. To je u odnosu na broj općina 10 posto, a u odnosu na sve samouprave (42 sa županijom) bijednih sedam posto. Zamjenica župana i (grado)načelnika može nakon drugog kruga biti maksimalno 20, odnosno po jedna u svakoj drugoj samoupravi. Jedina "utjeha" zagovaračima spolne ravnopravnosti u Istri može biti činjenica da su u prošlom mandatu u ovoj županiji samo dvije žene bile na čelu izvršne vlasti - Lorella Limoncin Toth u Bujama i Dušanka Šuran u Fažani.

Tagovi: gradonačelnica, lokalni izbori, načelnica, županica

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Klara Grahovac:
Od 10 gradova i 31 općine u Istri imamo samo jednu načelnicu i to iz redova SDP - Općina Fažana. Istarska županija nema niti jednu gradonačelnicu. U prošlom mandatu imali smo načelnicu Fažane iz IDS i gradonačelnicu Buja iz IDS-a. Znači, situacija je gora, daleko smo mi od rodne ravnopravnosti!!!
02.06.2009. 08:19

Iz drugih medija

AEM