Vijesti

01.06.2009. 09:37:56 - T.B.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora

Hrvatska je ostala na jednoj županici nakon što je Mira Buconjić sinoć izgubila mjesto županice Dubrovačko-neretvanske županije, a jedini grad središte županije koji će možda imati gradonačelnicu je Šibenik u kojem se drugi krug odvija za dva tjedna. Dubravka Šuica više nije gradonačelnica Dubrovnika.

Tonka Ivčević (SDP) pobjedila je u Komiži, a Đurđica Plančić (SDP) u Starom Gradu. Ivana Posavec Krivec (SDP) postala je načelnica Križa, a Ružica Bilkić (HDZ) Bilja. Đurđica Špehar (HSS) postala je načelnica Saborskog uvjerljivo pobjedivši dosadašnjeg načelnika Luku Hodaka. Načelnicom Vrbnika postala je Marija Dujmović Pavan (HDZ), a Fažane Ada Damjanac (SDP).

Prema rezultatima kojima raspolažemo od 577 načelničkih, gradonačelničkih i županskih mjesta žene su osvojile svega njih 26 što je mizernih 4,5%. Na kraju ovih lokalnih izbora svega je jedna županica, šest je gradonačelnica (s tim da se još čeka drugi krug u Šibeniku) i 19 načelnica. Od šest gradonačelnica dvije su iz Šibensko-kninske županije, dvije iz Splitsko-dalmatinske te po jedna iz Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije. Od načelnica, njih 4 su iz Zagrebačke županije, 3 iz Zadarske, po dvije iz Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke te po jednu načelnicu imaju Virovitičko-podravska, Šibensko-kninska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska, Istarska, Primorsko-goranska i Karlovačka županija. Baš niti jednu ženu na čelu lokalne i područne samouprave nemaju: Varaždinska županija, Ličko-senjska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija i Požeško-slavonska županija. Ako pogledamo prema strankama, SDP ima županicu, 3 gradonačelnice i 4 načelnice, HDZ 3 gradonačelnice (uz mogućnost i četvrte) i 12 načelnica, a HSS 3 načelnice.

Tagovi: lokalni izbori

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM