U fokusu

Korak unaprijed

Tri žene nominirane za pozicije u afganistanskoj Vladi

Tri žene nominirane za pozicije u afganistanskoj Vladi

Nakon četiri mjeseca čekanja, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i izvršni direktor Abdullah Abdullah objavili su 25 kandidata i kandidatkinja za afganistansku Vladu, među kojima su tri žene.

Nominacije su bile podijeljene između dvaju vođa – Ghani je izabrao 13, a Abdullah 12 kandidata/inja. Svaki je izabrao dvije od četiri najviše pozicije, pa je tako Ghani birao za mjesto ministra/ice obrane i ministra/ice financija, dok je Abdullah birao kandidate/kinje za mjesto ministra/ice vanjskih i unutarnjih poslova. Predsjednik je odobrio sve nominacije, nakon čega je red na parlamentu.

Nominirane žene su Khatera Afghan, na mjestu ministrice visokog obrazovanja, Aya Sultan Khairi na mjestu ministrice kulture te Najiba Ayoubi, kao ministrica ženskih pitanja.

Vlada je sastavljena još u rujnu, no nominacije za pojedina ministarstva čekale su se sve dosada. Nitko od predloženih kandidata i kandidatkinja nije bio dio prijašnje Vlade, u skladu s predsjednikovim obećanjem da će oko sebe okupiti nove ljude. Ghani je na početku obećao kako će objaviti nominacije za tih 25 mjesta unutar 45 dana od inauguracije, no do tog je trenutka ipak došlo tek sada. Međunarodni/e službenici/ce su naglasili kako je ovo važan korak unaprijed koji pokazuje da je proces ujedinjenja Vlade ipak pokrenut.