U fokusu

Pojeda za Syrizu!

Dan u kojem Grci i Grkinje odlučuju i o europskoj budućnosti

Dan u kojem Grci i Grkinje odlučuju i o europskoj budućnosti

Facebook: Alexis Tsipras

Došao je dan grčkih parlamentarnih izbora oko kojih se posljednjih tjedana u mainstream medijima diže moralna panika. Naime, na današnjim izborima velika je šansa da će pobijediti stranka ljevice Syriza na čelu s Alexisom Tsiprasom. Liberalni mainstream mediji, ali i javni medij obavezno Syrizi dodaju epitete radikalne ili ekstremističke stranke i to samo zato što žele promijeniti paradigmu štednje koja je Grke i Grkinje posljednjih godina bacila na koljena.

“Većina Grka i Grkinja željela je ove izbore i vjeruju da su oni jedan od najvažnijih događaja u grčkoj povijesti. Nadaju se da će ih nova vlada spasiti financijske krize i riješiti probleme. Čak ih i nije toliko briga tko će voditi vladu, ali žele promjenu i traže svog heroja” za Libelu kaže Korina Branioti, novinarka na grčkoj Radio Alphi. Oči mnogih Europljana i Europljanki ovih su dana uperene u Grčku i Syrizu jer ako Grčka uz lijevu Vladu uspije pronaći drugačiji put od sumanute politike štednje, uništavanja javnih usluga i ponižavanja vlastitih građana i građanki, onda je to moguće i u ostatku Europe koja će potražiti svoje heroje i heroine. “Mnogi će ljudi glasovati za Syrizu, čak i oni koji nisu nužno ljevičari/ke jer ona im je posljednja nada, sve drugo smo već probali”, zaključuje Korina Branioti.

Današnji grčki parlamentarni izbori definitivno nisu samo grčki izbori. Današnji dan u Grčkoj mogao bi odrediti cijelu europsku budućnost.

Više o tome što Syriza nudi Grcima i Grkinjama, a time i cijeloj Europi pročitajte u intervjuu Giorgosa Karatsioubanisa, člana Odjela za europsku politiku Syrize na Forum.tm.