Vijesti

09.06.2009. 11:38:10 - Živana Juras (Slobodna Dalmacija)

U jesen festival žena u Kninu

(Foto: Slobodna Dalmacija)

Turistička zajednica Knina, u suradnji s poznatom pjesnikinjom i izvođačicom hrvatske etnoglazbe Lidijom Bajuk, planira ove jeseni prvi put u Kninu organizirati multimedijalni etnofestival.

Organizatori najavljuju da bi se festival trebao održati tijekom rujna ili listopada, trajat će tri dana, a nosit će naziv "Thana" prema ilirskoj božici plodnosti i svjetlosti.

Osim renomiranih etnoglazbenika iz Hrvatske i inozemstva, kninski festival trebao bi ugostiti i književnike, slikare i druge umjetnike, bolje rečeno umjetnice, jer će cijeli festival biti posvećen ženama i njihovu stvaralaštvu.

Uz predstavljanje ženske književnosti i ženske pjesme, te izložbu ženskih autorica, organizirat će se i okrugli stol o položaju žene u hrvatskom društvu. Neki sudionici već su potvrdili svoj dolazak u Knin, poput književnice Julijane Matanović, a očekuje se dolazak gostiju iz Slovenije, Španjolske, Makedonije i još nekoliko zemalja.

- Idejni začetnik ovog multimedijalnog etnofestivala je Lidija Bajuk, koja je prošle godine nastupila u Kninskoj tvrđavi na Festivalu ruralne kulture. Turistička zajednica podržala je ideju da etnofestival održimo u Kninu - kazuje Ante Šimić, direktor TZ-a Knin.

Zbog velikog broja sudionika, pogotovo dolaska gostiju iz inozemstva, te dužine trajanja festivala, trebat će osigurati značajna sredstva, pa se kninski TZ prijavio na desetak natječaja kako bi dobio financijsku potporu za održavanje "Thane".

U Turističkoj zajednici smatraju da festival, osim kulturne, ima i važnu turističku dimenziju. Nakon koncerata, izložaba, projekcija dokumentarnih filmova koji će se održavati tijekom trodnevnog trajanja festivala, organizirat će se i obilazak prirodnih ljepota i znamenitosti kninskoga kraja, uz predstavljanje gastronomske ponude i uživanje u brojnim aktivnostima poput raftinga na Krki, jahanja konja i magaraca, planinarenja.

U Tvrđavi će se održavati i radionice izrade festivalskih suvenira od ljekovitog bilja. Šimić ističe kako festival već ima brojne medijske pokrovitelje, a želja je kninskih turističkih radnika da festival "Thana" postane prepoznatljiv i tradicija u tome kraju.

Tagovi: festival žena, knin, žene u kulturi

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

ariana:
Je li J.M. pozvana kao predstavnica onih zena koje ne umiju reci NE?
11.06.2009. 00:21

Stup srama

Iz drugih medija

AEM