Vijesti

13.06.2009. 18:04:36 - Drago Hedel, Kristina Turčin (Jutarnji list)

Lanac maloljetničke prostitucije

Dom za užas

U Osijeku postoji organizirani lanac maloljetničke prostitucije u kojem su žrtve maloljetnice iz Doma za odgoj djece i mladeži, a prema iskazima štićenica, među korisnicima su i vrlo poznate osobe iz osječkih političkih, poduzetničkih i pravosudnih krugova. Četiri štićenice Doma na Vinkovačkoj 61 u Osijeku opširno su, u više razgovora, ispričale Jutarnjem listu detalje užasa u kojeg su zbog neiskustva i lakomislenosti uvučene i iz kojeg ne vide izlaz. Pored imena osoba kojima su pružale usluge, detaljno su opisale svodnike, njihove automobile i mjesta na kojima su se prostituirale.

 

Sati pakla

"Samo sam čekala da sve to što prije završi, a kad smo izašli iz sobe, svodnik koji me doveo upitao je mušteriju je li zadovoljna. On je rekao da nije potpuno, jer sam odbila analni seks. Tada me svodnik ošamario i rekao kako sam mogla više zaraditi da sam bila pametna. Za uslugu sam dobila kutiju Marlbora i 50 kuna", priča štićenica koja je u studenome 2008. navršila 17 godina.

U lanac prostitucije uvučena je kad joj je bilo 15 godina i iza nje je, s obzirom na dob, pozamašno iskustvo.

 

Mušterije bez kazne, djevojčice u zatvor

Profesor nikada nije osuđen za kupovanje seksa od dječaka
Jutarnji list u posjedu je nekoliko pisama u kojima su štićenice podrobno opisale što im se događa. Navode da su sve spremne potvrditi i pred policijom. Pisma su dale osobi čije je dijete također u Domu, nadajući se da bi im ona mogla pomoći, a u razgovoru za Jutarnji potvrdile su njihov sadržaj.

Ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži, Jasminka Devčić, nakon što joj je predočeno jedno od pisama, potvrdila je da su djevojčice koje se spominju zaista štićenice Doma, a potvrdila je i autentičnost rukopisa jedne od njih.

Rekla je kako su imali određenih sumnji da se takvo što događa, a dan nakon što je upoznata sa sadržajem pisma, kaže, obavijestila je Policijsku upravu osječko-baranjsku i zatražila hitno provođenje istrage.


"U prostituciju nas često vodi osoba čije je dijete također u Domu. Traži da se prije izlaska okupamo, našminkamo i lijepo obučemo. Ona od mušterija naplaćuje usluge, a dok mi radimo sjedi u kafiću", priča djevojčica kojoj je 15 godina. Slabo je razvijena, a na njenom ljepuškastom licu povremeno se, dok ispovijeda svoje gorko iskustvo, ocrtava grč.

Djevojčice imaju brojeve telefona nekih od mušterija s kojima sms porukama, s vremena na vrijeme i samostalno dogovaraju sastanke. Znaju i registracijske brojeve automobila - od Audija i Passata, BMW-a i Peugeota, do kombija cigla boje kojima ih voze njihovi svodnici i klijenti. Najčešće ih odvoze u prostorije jednog osječkog sportskog kluba u kojima postoji nekoliko soba za prostituciju.

"Onamo nas najčešće vode vikendom. Neke od djevojaka tijekom noći budu i s više mušterija. Usluge obično pružamo bez kondoma. Klijenti su uglavnom od 40 godina naviše. Zahtijevaju različite stvari, a D. iz Vinkovaca traži da po njemu i mokrimo, za što nam plaća 50 kuna", priča jedna od djevojčica iz Doma.

                                                   


Lokacije za maltretiranje

Među svojim klijentima spominju i imena dvojice visokopozicioniranih političara od kojih je jedan u upravi velike državne tvrtke, a drugi je bio visoki dužnosnik jednog ministarstva.

Spominju, navodeći imena, i poznatog osječkog odvjetnika, osobe iz svijeta sporta, jednog srednjoškolskog profesora, te poduzetnika iz uprave važne osječke tvrtke.

Opis osoba koje spominju djevojčice vrlo je detaljan i vjerodostojan i ne ostavlja sumnje da se zaista radi o osobama koje navode.

Za većinu njih znaju i tipove automobila koje voze, a za jednog navode i adresu stanovanja, te imena djece i zanimanje supruge.


Osim prostorija sportskog kluba, djevojčice spominju i stanove na dvije lokacije u Strossmayerovoj ulici, dva stana u Drinskoj i jedan u Vukovarskoj ulici.

"U stan u Vukovarskoj, pored Saponije, odvodi nas muškarac koji ondje očito ne živi. Dolazi po nas crnim Audijem. Uglavnom traži da nas oralno zadovoljava, tek rijetko i seksualni odnos. Ondje je veliki plazma televizor, DVD-ovi s porno-filmovima, različita seksualna pomagala, ali i lisice za ruke i noge, te nekakva omča za vrat", priča jedna od djevojčica.

 

Šale se na njihov račun

"Posprdno nas zovu domobranke, zato što živimo u Domu, na Vinkovačkoj 61", govori druga, žaleći se na okrutnost R. R., za kojeg kaže da je bivši policajac. On ih često šamara, a jednoj od djevojaka zaprijetio je kako će je - ne bude li nastavila pružati seksualne usluge - strpati u zatvor u Požegu i kako dobro zna tko su joj mama i sestra. "Jednom je na nas potezao i pištolj", kaže.

Štićenice priznaju kako im svodnici, za novac kojeg zarade prostitucijom, nude i drogu.

"Znaju dolaziti u sitne sate u moju radnju, kad se vraćaju iz grada", kaže osoba koja radi u prodavaonici nedaleko Doma u Vinkovačkoj ulici.

 

Što im rade

"Djevojčice izgledaju omamljeno, ali ne vonjaju na alkohol. Sigurna sam da su drogirane. Uz sebe imaju više novca kojeg su očito zaradile tu noć."

Jedna bivša štićenica, koja je ranije bila uključena u lanac maloljetničke prostitucije u Osijeku, danas radi u ilegalnom bordelu na zagrebačkoj Trešnjevci.


Druga je, kao maloljetnica, rodila i ne zna tko je otac djeteta.

Treća, za koju naše sugovornice tvrde da je u trećem mjesecu trudnoće, prebačena je u Odgojni dom u Bedekovčini, jednu od 11 takvih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, a koje spadaju u nadležnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Neke od djevojčica uključene u lanac maloljetničke prostitucije u Osijeku imaju izraziti poremećaj ponašanja zbog čega su se liječile ili se još liječe na odgovarajućim bolničkim odjelima.

 

Zapečaćena sudbina

Radi se o djeci iz krajnje problematičnih obitelji koja ne uživaju nikakvu zaštitu, ni roditeljsku, ni društvenu, a institucije koje bi o tome trebale brinuti imaju skučene mogućnosti i nadležnosti.

Ravnateljica osječkog Doma za odgoj djece i mladeži kaže kako čak nema pravo oduzeti djeci mobitel da bi vidjela s kim komuniciraju i u kakve se kontakte upuštaju.

Potpuno nezaštićena, ta su djeca lak plijen, koje njihovi svodnici okrutno iskorištavaju, gurajući djecu u propast da bi na njima zarađivali.
Osječka policija, što nam je potvrđeno, ima saznanja da su djevojčice iz Doma za odgoj djece i mladeži uključene u prostituciju.

Istraga se vodi, no kako se neslužbeno čuje, činjenica da su korisnici usluga moćne i utjecajne osobe (čija imena djevojčice spominju i koja su poznata policiji) mogla bi dovesti do pritisaka.

Uz to, kažu, nije lako prikupiti čvrste dokaze koji neće pasti na sudu jer nije teško zamisliti kako bi izgledao postupak u kojem su na jednoj strani odvjetnici moćnih osoba, a na drugoj problematične maloljetnice uvučene u prostituciju.

- Nadležno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi još nije obaviješteno o cijelom događaju - rekla nam je državna tajnica za socijalu Dorica Nikolić. Igrom slučaja, jučer je dan provela upravo u Osijeku.

- Još nemamo nikakvih saznanja, ali zatražit ćemo izvješće i vidjeti o čemu se radi - izjavila je Dorica Nikolić.

 

A što s "klijentima"?

Klijenti koji su koristili usluge djevojčica iz osječkog doma mogu se bojati za svoj ugled, no mogu biti mirni što se tiče policije, suda i kazne: iako su svjesno koristili i plaćali seksualne usluge maloljetnih, vjerojatno zastrašenih djevojčica, nema nikakve osnove za njihov kazneno-pravni progon jer su djevojčice starije od 14 godina. Čak štoviše, u strahu mogu biti upravo te djevojčice.

Naime, prema važećim hrvatskim zakonima, mušterije prostitutki, čak i kad su one maloljetne, ne čine ništa protuzakonito: prostitutke koje prodaju seksualne usluge su u prekršaju i mogu biti kažnjene novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana, svodnici su u kaznenom djelu podvođenja i mogu biti kažnjeni zatvorom i do pet godina ako su djevojke maloljetne, a mušterije nisu krive ni po jednom važećem zakonu.

 


Četiri slučaja u karijeri

- To što su te mušterije činile je amoralno, ljudski neprihvatljivo, gnjusno, osobito u kontekstu domskih djevojčica kojima treba posebno pomoći u životu, ali nije protuzakonito. Nema načina da ih se kazni - kaže odvjetnik Anto Nobilo.

Kažnjiv je seksualni odnos samo s mlađima od 14 godina i to bez obzira jesu li pristali na odnos ili ne. Na manjkavosti takvog sustava upozorava i Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda, koja sada radi na Vrhovnom sudu u vijeću za mladež. - Već se godinama vodi debata o tome, no za sada bez uspjeha.

Predlagalo se da klijent bude u prekršajnom djelu barem u situacijama kad je djevojka čije tijelo kupuje maloljetna ili je prisiljena na prostituciju, a klijent to zna. Međutim, ni to nije prošlo - kaže sutkinja Petö Kujundžić.

U većini europskih zemalja, ističe, klijent nije u prekršaju, a prostituka jest. Iznimka su nordijske zemlje, poput Švedske, koja je okrenula priču te uhvaćena prostitutka nije u prekršajnom djelu, a njezin klijent jest.


Švedska je na taj način prepolovila prostituciju. Muškarac koji prostitutki plati za uslugu može očekivati novčanu kaznu, pa čak i zatvor do šest mjeseci. Kažnjiv je već i sam pokušaj kupovanja seksualnih usluga.

Maloljetnička prostitucija kod nas nedvojbeno postoji, no njezina učestalost, ističe sutkinja Petö, kod nas je tamna i nepoznata brojka, iako je nedvojbeno kako je ima. U 26 godina sudovanja, sutkinja Petö Kujundžić imala je tek četiri takva slučaja, a tek se u jednom slučaju radilo o djevojčicama.

U tri navrata radilo se o dječacima, a u jednom slučaju dječaci su bili štićenici odgojnih domova. Maloljetne prostitutke mogu se kazniti zatvorom do 10 dana, no u praksi se uvijek izriču odgojne mjere ili smještavanje u dom za odgoj djece s poremećajima u ponašanju.

 

Dobrovoljni odnos

- Do suda ti slučajevi dođu vrlo, vrlo rijetko, a još se rjeđe procesuiraju svodnici. To je glavna stvar. Dogodi se da djevojčice ili počnu sebe smatrati dijelom tog miljea i ne žele 'drukati' svodnika ili su toliko zastrašene da se ne usude zucnuti - kaže Petö Kujundžić.

Prema podacima MUP-a, lani je privedeno 170 osoba zbog odavanja prostituciji te 38 osoba zbog podvođenja. Koliko je u tim brojkama slučajeva koji su uključivali maloljetnike nije poznato jer MUP ne vodi o tome podatke.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić kaže kako je problem što je dobna granica za stupanje u seksualni odnos bez kazne u Hrvatskoj vrlo niska. Zakon, naime, ne kažnjava slučajeve ako su djeca starija od 14 godina i ako su dobrovoljno pristala na seksualni odnos.

Zato su predložene izmjene Kaznenog zakona u kojem bi ta granica bila podignuta na 16 godina. - Većina zemalja EU upravo ima tu dobnu granicu - kaže Mila Jelavić.

Tagovi: nasilje, prostitucija, silovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

xxx:
i po tom pitanju nitko ništa ne radi. mene šalju u taj dom a ovo što čitam je užas, u DZO-u u dugavama u zagrebu sam upoznala 2 djevojke koje bježe iz tog doma već godinu dana. pobjegnu oni ih vrate i opet pobjegnu a bježe samo zato da bi bile u prihvatnoj stanici što duže jer nemogu podnjet maltretiranja odgajatelja i ostalih djelatnika koji ih tuku i seksualno zlostavljaju jedna djevojka ima 16 godina i u 5.mj trudnoće je a otac djeteta je jedan od djelatnika tog doma nezna ni sama tko a naša divna hrvatska policija po tom pitanju ništa ne radi. što god da su djevojke učinile da su tamo završile definitivno ne zaslužuju tako nešto
14.05.2010. 20:43
bedex:
Ovo što čitam o ovim djevojčicama je užasno. i ja sam bila domsko djete, bila sam u bedekovčini. i o toj ustanovi imam samo riječi hvale. nikad, ali nikad nisam bila maltretirana od strane odgajatelja. taj period proveden u toj ustanovi mi je bio najljepši dio djetinstva. i danas sam i ja majka. moje djete je upoznato gdje sam ja bila, čak je bilo samnom i u toj ustanovi. i sa ponosom mogu reči ja sam domsko djete.a ovo je za svaku osudu, što se radi nezaštičenim djevojčicama i to u ustanovama koje bi ih trebale zaštititi. UŽAS.
19.02.2011. 22:09
:
Što god da su djeca ućinila to nije uredu.....nitko ih nema pravo zlostavljati..što se tiće policije neka njih malo zlostavljaju pa neka vide kako je to!!!!
29.05.2011. 10:36
ana.:
ja san u bijegu.. kad me uvate iden u bedeks.. moze te li mi reci kako je gorii...
ako van nie tesko reci..
26.01.2012. 20:04
vlatka:
Koliko tuznih prica i nitko nista. Kako imaju srca? Vjerajtno ni nemaju. Monstrumi. I cinitelji i oni koji ih stite.
07.12.2012. 16:58
:
i ja sam bila domsko dijete 4g,,od 98-2001g u Bedekovčini,i imam samo riječi hvale za njih.....ponosna sam na to i ne skrivam nikom di sam bila,sada sam u braku s dvoje djece i da nije bilo tih gospođa iz Bedekovčine,pitaj Boga kako bi završila(negdje mrtva uz cestu).....i svi oni kaj lažu za Bedekovčinu su muljatorice i mutikaše.....taj dom je odličan....odgajateljice(gospođe)....su stvarno super žene,spremne pomoći svakoj koja imalo želi pomoć sama sebi.........nekada plače nisu dobivale i po par mjeseci,al one su delale kao da su dobile povišicu.....SVAKA IM ČAST,ŽENE SU ZA 10000000000000000000.......
12.04.2013. 13:04
mustafa:
jel jed on svodnika zeljo siric
28.05.2013. 11:46

Stup srama

Iz drugih medija

AEM