U fokusu

700 godina zatvora za femicid

Meksiko dosudio povijesnu kaznu za femicid

Meksiko dosudio povijesnu kaznu za femicid

Petorica  muškaraca u sjevernom Meksiku osuđena su na neviđenih 697 godina zatvorske kazne za femicid 11 žena, u zemlji u kojoj je stotine mladih žena ubijeno od početka devedesetih godina.

Ova je kazna najveća ikad dana za femicid, odnosno, ubojstvo žene zbog njenog spola, i bazirana je na znanstvenim dokazima, rekao je predstavnik iz ureda državnog odvjetnika u državi Chihuahua, u kojoj se nalazi grad Ciudad Juarez, u kojem je 2008. godine svaki dan jedna žena nestala.

“Na različite su načine regrutirali mlade žene za prostituciju i distribuciju droge”, iznešeno je u izjavi državnog odvjetnika. “Nakon što im više nisu bile ‘od koristi’, ubili su ih i bacili njihova tijela u Valley of Juarez”.

Uz zatvorsku kaznu od gotovo 700 godina za svakog osuđenog muškarca, svaki je još morao platiti 9 milijuna pesosa (oko 550 tisuća dolara) obiteljima žrtava, čija su tijela pronađena 2012. godine.

Vlasti su procesuirale neke od slučajeva, no nisu uvijek dodjeljivale visoke zatvorske kazne, djelomično zbog nejasnoća oko definiranja femicida, kao i zbog visoke stope nekažnjavanja u zemlji.

Meksički je Vrhovni sud u ožujku prvi put naredio da je slučaj sudi kao femicid, nakon što su ga tužitelji u Meksiku najprije označili kao samoubojstvo. The National Citizen Femicide Observatory, koalicija skupina za ljudska prava, navodi da je gotovo četiri tisuće žena ubijeno u Meksiku između 2012. i 2013. godine, no svega 16 posto slučajeva je istraženo kao femicid.