U fokusu

Korak više prema ravnopravnosti

Boy Scouts of America ukinuli antigej zabranu

Boy Scouts of America ukinuli antigej zabranu

The Boy Scouts of America (BSA) glasovao je kako bi odbacio zabranu kojom se onemogućuje rad LGBT osobama i volonterima/kama.

“Ova će odluka omogućiti organizacijama diljem zemlje da odaberu odrasle vođe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju”, rekli su u izjavi.

Prije svega 15 godina, američki je Vrhovni sud presudio da BSA ima pravo diskriminirati protiv gej volonterka/ki i osoblja s pet glasova za i četiri glasa protiv. Tim Curran podnio je tužbu protiv BSA za diskriminaciju u 80-im godinama, koju je izgubio presudom kalifornijskog Vrhovnog suda u 90-ima. Curran, koji sada piše za CNN, kaže kako je “presretan zbog odluke”, iako smatra da je do nje došlo kasnije nego što se nadao.

Robert Gates, trenutni presjednik BSA-e, rekao je kako se zabrana nikako ne bi mogla održati u ovako brzo promjenjivoj političkoj klimi i rastućim zahtjevima za ravnopravnost LGBT zajednice. “Predugo nas je ovo pitanje dijelilo i ometalo pozornost”, rekao je u izjavi. “Sada je pravo vrijeme da se ujedinimo iza zajedničke vjere u veliku snagu i moć izviđača, koji predstavljaju ono dobro u zajednici i životima svojih članova”, dodaje.

Međutim, ova je pobjeda za LGBT prava ipak ograničena, budući da ogranci organizirani kroz crkvene grupe i dalje mogu samostalno odlučivati žele li gej vođe. Zbog te iznimke, aktivisti i aktivistkinje za LGBT prava borit će se za promjenu BSA politike.

“Diskriminacija ne bi trebala imati nikakvo mjesto u BSA”, rekao je predsjednik Human Rights Campaigna, Chad Griffin.