U fokusu

Novi zakon

Borba protiv seksualnog nasilja u kalifornijskim srednjim školama

Borba protiv seksualnog nasilja u kalifornijskim srednjim školama

Zakon predstavljen od strane kalifornijskog senatora Kevina de Leona i senatorice Hannah-Beth Jackson koji je usmjeren na sprječavanje seksualnih napada u državnim srednjim školama prošao je s nadpolovičnom većinom na kalifornijskoj skupštini.

Nedavno se puno pozornosti posvetilo problemu seksualnih napada na kampusima, a navedeni senator i senatorica prepoznali su potrebu za osvještavanjem tog problema i u srednjim školama. Zbog toga su ranije ove godine predstavili zakon SB 695, kojim bi se seksualnom nasilju suprotstavljalo uvođenjem kurikuluma o silovanju i pristanku u zdravstveni odgoj u školama.

Senatorica Jackson je navela u izjavi: “Ako želimo spriječiti seksualne napade, važno je da s edukacijom započnemo rano. Ovaj će zakon osigurati dijalog o zdravim vezama i pristanku u srednjim školama, s djevojkama i mladićima jednako, kako bi pomogli u uspostavljanju granica prihvatljivog ponašanja”.

Novi zakon polazi od pretpostavke da su srednjoškolci i srednjoškolke najranjivija skupina u populaciji po ovom pitanju te da je educiranje o ovoj temi krucijalno u smanjivanju broja napada. Žene u dobi između 18. i 24. godine doživljavaju najviše stope nasilja. Sofie Karasek, su-osnivačica organizacije End Rape on Campus, vjeruje da bi ovaj zakon mogao puno pomoći u zaustavljanju epidemije seksualnog nasilja među mladima.