Vijesti

03.02.2009. 17:41:23 (Javno.com)

Liječnici uče kako prijaviti nasilje u obitelji

- Borba protiv nasilja u obitelji za Grad Zagreb je prioritet - kazala nema je Željka Barić, čelnica gradskog Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji i ravnateljica skloništa za žrtve Dom "Duga - Zagreb".

Povjerenstvo je proteklog tjedna počelo s edukativnom kampanjom za stručnjake uključene u suzbijanje obiteljskog nasilja. Jednodnevni je seminar održan proteklog tjedna prvo za liječnike. Od pozvanih 120 odazvalo ih se, na žalost, tek 60, iako ih se stimuliralo i tako da im Hrvatska liječnika komora boduje prisustvo kao simpozij - s četiri boda za sudionike i šest za predavače.     

- Postoje tri vrste obrazaca u Narodnim novinama, a propisalo ih je nadležno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, putem kojih liječnici obiteljske i školske medicine i psihijatri prijavljuju sumnju u obiteljsko nasilje. To je njihova zakonska obveza. Još se događa da neki liječnici nisu čuli za te obrasce ili da ih ne znaju ispunjavati. Oni često misle da moraju biti sigurni u slučaj obiteljskog nasilja da bi ga prijavili. Na seminaru smo im objasnili da je dovoljno da prijave sumnju, a onda će  policija, odnosno socijalni radnici ulaskom u obitelj potvrditi je li riječ o obiteljskom nasilju - pojašnjava organizatorica edukacije Željka Barić.

Nakon liječnika, bit će još seminari za djelatnike policije, pravosuđa, centara za socijalnu skrb i prosvjetne djelatnike, te će tako uključiti svih pet sustava koji djeluju protiv obiteljskog nasilja.

- Tih se pet sustava treba međusobno upotpunjavati i usavršavati. Mi svi zajedno trebamo gurati tako da svatko radi svoj posao. Liječnik mora znati prepoznati znakove obiteljskog nasilja i prijaviti, a na radionici smo ih učili na što moraju obratiti pažnju da bi policija imala dovoljno elemenata za prijavu po službenoj dužnosti. Educirali smo ih što reći pacijentu koji je žrtva obiteljskog nasilja, kako ga umiriti i koje mu informacije pružiti - kaže ravnateljica Barić.

Inače, Povjerenstvo za zaštitu nasilja od obitelji Grada Zagreba osnovano je u rujnu 2008., a ima zadatak provoditi i koordinirati mjere za prevenciju i zaštitu od nasilja u obitelji. Mjere koje provode su dio "Zagrebačke strategije jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji u razdoblju 2008.-2010.", a koja je donesena u skladu s Nacionalnom strategijom zaštita od nasilja u obitelji.

 

Pola liječnika rijetko sumnja u obiteljsko nasilje

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba provela je  istraživanje među liječnicima primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj pod čijom su skrbi djeca, sa ciljem da se ispitaju njihovi stavovi, percepcija i znanje o zlostavljanju i zanemarivanju djece. Više od polovine njih - 57 % pedijatara i 54 % liječnika drugih struka - navodi da vrlo rijetko sumnja na zlostavljanje i zanemarivanje djece. Jedan pedijatar i 22 % drugih liječnika nisu nikad tijekom svog rada posumnjali na zlostavljanje i zanemarivanje djece.


 

Tagovi: nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM