U fokusu

Pomak prema boljoj budućnosti

Rodni studiji na Sveučilištu u Kabulu

Rodni studiji na Sveučilištu u Kabulu

Skupina afganistanskih studentica i studenata okupila se na kampusu na kabulskom sveučilištu ovog tjedna kako bi započela neočekivani studij – prvi diplomski studij u zemlji iz rodnih i ženskih studija.

Napredak za žene nakon protjerivanja talibanske vlasti 2001. godine smatra se jednom od pobjeda u ratu, no žene su i dalje često po strani kada se radi o političkom životu, kao i žrtve nasilja u javnosti i kod kuće. Mnogi se brinu kako će stvari postati i gore s padom sigurnosti u zemlji, a taj strah opravdavaju izvještaji o nasilju nad ženama u Kunduzu nakon što su talibani nakratko preuzeli kontrolu nad gradom prošlog mjeseca.

“Puno se toga promijenilo za žene, no to nije dovoljno”, rekla je Zheela Rafhat, srednjoškolska nastavnica i jedna od 28 studenata/ica na dvogodišnjem diplomskom programu, koji će se baviti temama poput roda i nasilja. “Situacija je bolja u glavnom gradu nego u ruralnim područjima gdje su posljedice rata snažnije”, dodala je.

Brojne su djevojčice i djevojke ponovno krenule u školu u posljednjih 14 godina, no pristup visokom obrazovanju bio je ograničen. Podučavanje ženskih studija na diplomskoj razini trebalo bi pomoći u širenju svjesnosti o rodnim pitanjima i osposobiti radno sposobne ljude da promiču rodnu ravnopravnost, navode studenti/ce i fakultetsko osoblje. U programu trenutno sudjeluje 18 žena i 10 muškaraca.

Projekt je svejedno naišao na brojne kritike, koje se većinom tiču toga da studij ne služi ničemu osim još jedne krivo usmjerene intervencije stranaca u afganistanski život. Kada je studij predstavljen Ministarstvu visokog obrazovanja, bila su potrebna dva mjeseca za odobrenje, rekao je Ghulam Farooq Abdullah, dekan na Fakultetu društvenih znanosti.

Abdul Bari Hamidi, profesor islamskih studija i član odbora koji odobrava nove diplomske programe, rekao je kako se protivio studiju jer promovira rodnu jednakost. “Ne postoji rodna jednakost u islamu”, navodi Hamidi. “Unutar obitelji, glava obitelji mora biti muškarac, kao što je i uloga imama rezervirana isključivo za muškarce”.

Sveučilište u Kabulu neočekivano je mjesto za ovakve studije, uzevši u obzir da se radi o mjestu žestokih prosvjeda protiv ženskih prava. Godine 2013., stotine je studenata prosvjedovalo protiv zakona o eliminaciji nasilja nad ženama, protiveći se njegovim sekularnim temeljima.

Međutim, studenti i studentice ipak imaju pozitivno mišljenje o studiju. “Mislim da je to dobra stvar”, rekla je Mushtaba Danish, studentica treće godine. “Potrebna su nam takva znanja za budućnost”.