Vijesti

24.06.2009. 15:47:35 (Index.hr)

Bugarke tužile proizvođača pića zbog seksističke reklame

SKUPINA Bugarki odlučila je kako je dosta bilo ponižavanja žena u svrhu povećanja prodaje različitih proizvoda te su pokrenule tužbu protiv proizvođača pića čija reklama prikazuje ženu u toplesu s lubenicama ispred grudi uz slogan "Stigla je sezona lubenica".

Reklama je razbjesnila ženske udruge koje tvrde kako su muškarci u Bugarskoj ionako prenapuhani te žene gledaju s visoka i bez ovakvih ohrabrenja. Sada skupina od 13 žena tuži proizvođača Peshtera. "Ne možeš hodati cestom, a da ti neki seronja ne dobaci: 'Hej, dobre lubenice' i pokuša provjeriti jesu li dozrele", rekla je glasnogovornica bijesnih žena. "Reklama potiče seksizam i ženama uistinu šteti te ih ponižava", dodala je. U tužbi koju su Bugarke podignule stoji: "Ova reklama duboko i neprestano diskriminira žene, protuzakonito narušava naše privatne živote i krši europski zakon o jednakom postupanju prema ljudima bez obzira na spol".

Sigurno je da ovo nije ni prvi, a vjerojatno ni posljednji primjer omalovažavanja žena. Uvriježeno je stajalište da seks prodaje sve - sokove, dnevne novine, tjednike, automobile, filmove, albume, vodu i sapune, a što je više seksi od zgodne, putene žene? Reklamnoj industriji važno je samo da reklama privuče pozornost i proda proizvod, a pritom je manje važno hoće li žene biti svedene na potrošni objekt.

Muškarci primjećuju samo bitno - pivo!

Mnogobrojni su primjeri koji svjedoče ovom trendu. Jedan od vodećih proizvođača mesnih prerađevina, Gavrilović snimio je reklamu za kobasicu koja prikazuje muškarca koji leži s dvije djevojke koje se mazno trljaju od njega. On ležerno napušta djevojke kako bi veće zadovoljstvo pronašao u hladnjaku u obliku kobasice. U istu kategoriju spada i reklama za Ožujsko pivo, "Žuja zakon br. 11 - muškarci primjećuju samo bitno" u kojoj muškarac sjedi i bulji u TV, a žena dolazi pretrpana vrećicama iz nabavke. On joj pohrli u susret, ona se ozari što joj se dragi tako veseli, kad, odjednom, on izvadi boce piva, okrene se i vrati u prvobitni položaj ni ne pogledavši ju.

"Reklama nam sugerira da ono bitno što muškarci primjećuju nije niti njihova partnerica, niti činjenica da je (i za njega) dovukla prepune torbe namirnica, već boca piva. Ovakvim načinom prikazivanja odnosa među spolovima direktno se omalovažava i diskreditira žena i njezina uloga u zajedničkom kućanstvu, i istovremeno vrijeđa muškarac koji se, u ovom slučaju, svodi na bezobzirnog pivopiju ograničenog polja interesa", komentar je pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordana Lukač- Koritnik.

 

Ovakvi primjeri nalaze se na svakom koraku, tako su i rusku reklamu za mlijeko mnogi nazivali pornografskom, a jedan od najuvredljivijih reklamnih plakata bio je onaj koji prikazuje djevojku u gimnastičkoj pozi špage uz slogan:  "Prilagodljiva svakoj podlozi". Zanimljivo je da je autorica fotografije koja korištena u reklami, također žena.

Tagovi: pravobraniteljica, reklame, seksizam

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM