Vijesti

26.06.2009. 11:45:02

"Šutnja nije zlato" izabran kao jedan od deset najboljih projekata u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi

 

Između 1300 prijavljenih projekata iz Centralne i Istočne Europe projekt Šutnja nije zlato, proveden u partnerstvu CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i O.M.G. - Otvorene medijske grupacije, dobio je nagradu ERSTE banke za društvenu integraciju. Nagrada je dio Programa za socijalne poslove ERSTE fondacije, koji naglašava posvećenost humanoj i kulturnoj različitosti, cjelovitom ljudskom razvoju, društvenoj i ekonomskoj pravdi, i individualnom i grupnom samoodređenju. ERSTE nagrada za društvenu integraciju dodjeljuje se inovativnim projektima koji potiču stabilna, sigurna i pravedna društva s jednakim mogućnostima za sve. Nagrada promovira i prepoznaje organizacije u javnom i neprofitnom sektorom koje obuhvaćaju sposobnosti, kapacitete i inicijative ljudi prema društveno orijentiranoj praksi i progresivnoj promjeni u društvu. Svečana dodjela nagrada organizirana je u Bukureštu 25. lipnja 2009. godine, a na dodjeli su osim predstavnika i predstavnica 20 nominiranih organizacija sudjelovali i mediji, osobe iz političkog i javnog života.

 

Nagrađeni projekt Šutnja nije zlato - Nacionalnu kampanja za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, pokrenule su udruge CESI i O.M.G. iz Zagreba s ciljem razvijanja svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka nasilja u vezama mladih.

 

 

Projekt Šutnja nije zlato sastojao se od nekoliko aktivnosti kojima su ostvareni ovi rezultati:

- u edukacijskom dijelu sudjelovalo je 60 škola iz cijele Hrvatske, čiji su profesori/ice zajedno s učenicima i učenicama nakon edukacije radili na kreiranju kazališnih predstava, filmova, stripova i novinarskih radova na temu nasilja što je rezultiralo s 25 filmova, 16 kazališnih predstava, 34 stripa i 10 novinarskih radova. Radovi mladih su prikazani i nagrađeni na završnom događaju u kinu Studentskog centra u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo više od 800 učenika/ca srednjih škola i njihovih profesora/ica iz čitave Hrvatske.

- poznate mlade osobe koje svojim primjerom promoviraju nenasilje: Luka Nižetić, Ida Prester, djevojke iz grupe Angels, Emina Arapović, Iva Šulentić i Nela Kočiš sudjelovale su na tribinama u srednjim školama u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Samoboru.

- provedeno je istraživanje o nasilju u adolescentskim vezama a rezultati su objavljeni u izvještaju "Nasilje ne prolazi samo od sebe".

- snimljena su i emitirana 4 spota: o obiteljskom nasilju, silovanju na spoju, trgovanju djevojkama, i spot koji objedinjuje prethodne teme i naglašava da svi ovi oblici nasilja predstavljaju rodno uvjetovano nasilje.

 

Sve aktivnosti projekta popraćene su na web stranici "Šutnja nije zlato" na kojoj se mogu naći dodatne informacije www.sezamweb.net/sutnjanijezlato.

 

Tagovi: cesi, nasilje, omg, šutnja nije zlato

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

gabe:
jei, cestitke! :)
26.06.2009. 22:58

Stup srama

Iz drugih medija

AEM