Vijesti

29.06.2009. 12:21:14 - LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ (Novi list)

Vlada predlaže socijalne mirovine

(Foto: piddy77)

U prevenciju socijalnog raslojavanja, koje se može očekivati u okolnostima krize, i u brže socijalno uključivanje marginaliziranih skupina u društvo, Vlada će tijekom 2009. i 2010. godine uložiti 1,7 milijardi kuna. Tolika su sredstva u proračunu osigurana za provedbu mjera iz Nacionalnog provedbenog plana za socijalno uključivanje 2009.- 2010., kojima se nastoji povećati zaposlenost, ublažiti socijalne nejednakosti, te u većoj mjeri uključiti u društvo osobe s invaliditetom i pripadnike romske nacionalne manjine.

Značajna sredstva utrošit će se u zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom, Roma, radnika starijih od 50 godina i bivših ovisnika, a posebnu pažnju posvetit će se uklanjanju diskriminacije prema ženama prilikom zapošljavanja, i to praćenjem postupaka sudstva u kažnjavanju poslodavaca.

Posebnu pažnju posvetit će se starijim građanima, i to kroz model socijalnih mirovina za starije osobe bez mirovinskih primanja, a razmotrit će se i način pravedne raspodjele tereta mirovinske reforme između muškaraca i žena, te starih i novih umirovljenika. Model socijalne mirovine, koji bi u naredne dvije godine trebale izraditi nadležne državne institucije, treba ustanoviti kako će se određivati visina tih mirovina i provjeravati dohodovni status osoba koje bi je primale.

Oko 14 milijuna kuna uložit će se u integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redovne škole, te u povećanje broja stručnih suradnika u osnovnim školama bez kojih integracija nije moguća. Škole bi se napokon trebale arhitektonski prilagoditi učenicima s posebnim potrebama, a nastava će se u većoj mjeri organizirati i u bolnicama.

Iznos od 17,5 milijuna kuna osigurat će se za usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom invaliditeta, a nastavit će se i mjere deinstitucionalizacije kojom bi se osobe s invaliditetom, osobe s duševnim smetnjama i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz domova vratilo u normalan društveni život. Povećat će se broj udomiteljskih obitelji, transformirat će se domovi socijalne skrbi, a korisnike će se pripremiti za samostalan život.

Tagovi: socijalna politika, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM