U fokusu

Tribina LGBTIQ inicijative AUT

Feminizam i queer u stripu

Feminizam i queer u stripu

S.K.

LGBTIQ inicijativa AUT Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak je organizirala tribinu na temu feminizma i queera u domaćem i inozemnom stripu. Na tribini su govorile Helena Janečić, članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Irena Jukić Pranjić, urednica antologije Ženski strip na Balkanu i Lea Kralj Jager, filmska animatorica i strip crtačica. Na tribini se razgovaralo o prezentaciji žena i queer likova u stripu te o stereotipima koji iz toga proizlaze.

Irena Jukić Pranjić za vrijeme stvaranja antologije o ženskom stripu na ovim prostorima ostala je iznenađena činjenicom da u zlatno doba stripa nije manjkalo ženskih likova. Kao samo neke od njih navela je Marinu, Borovnicu, Zlatku i Super Di. Kad je u pitanju prezentacija queer i gej likova situacija je nešto drugačija.

“Kako bi se privukla nova i šira publika u zadnje vrijeme na američkom tržištu su se počeli pojavljivati gej likovi. Oni i dalje prečesto završavaju tragično, no pozitivno je da se ta tema uopće otvorila”, smatra Helena Janečić. Uz to, dodala je da je prezentacija queer likova u svijetu stripa puno zanemarenija. Vezano za percepciju da se stripom uglavnom bave dečki Helena je rekla: “Možda će neki izdavači više cijeniti muške autore jer su ‘pouzdaniji’, no postoji puno odličnih umjetnica”.

Irena Jukić Pranjić, pak, smatra da se žene danas prečesto promatra kroz njihov fizički izgled i obline te da su feministkinje na filmu uvijek prikazane kao neurotične.

“Zapravo, ne mogu se sjetiti niti jednog pozitivnog feminističkog lika. Feministkinje su uvijek stereotipno prikazane”, dodala je. Ipak, autorice smatraju da svi/e zajedno moramo poraditi na boljoj prezentaciji žena u svijetu stripa te uključiti feminističke likove u njih.

Iz tog razloga junakinja Helenina stripa Horny Dyke ima super moći, ali je za razliku od uobičajenih super junakinja odjevena praktično, a ne pripijeno. Lea Kralj Jager, s druge strane, autorica je biografije u formi stripa o životu Marije Jurić Zagorke.

 “Na tu ideju sam došla za vrijeme ženskih studija u neformalnom razgovoru s Radom Borić. Neko vrijeme je to bila samo ideje, no par godina kasnije dobila sam upit jesam li još zainteresirana za tu ideju i tako je nastala strip biografija”, prepričala je. Također, Lea smatra da je takav način iznošenja biografije odličan za edukaciju te ne odbacuje mogućnost stvaranja strip biografije još neke velike hrvatske autorice.

O stanju slobodnih umjetnica u Hrvatskoj te o vrednovanju stripa autorice su se jednoglasno složile da je hrvatsko tržište veoma malo.

“Hrvatska ima bogatu strip scenu, no fali joj izdavačka kuće koja bi okupila umjetnike i umjetnice te izdala njihove radove. Zasad, oni izdaju za strane izdavače i od toga žive”, rekla je Janečić.  Zbog malog tržišta autori i autorice stripa ovise o otkupima ministarstva i knjižnica, dodala je Kralj Jager.

Ipak, poteškoće na koje nailaze ove mlade autorice neće spriječiti da se bave onim što vole pa su se nakon tribine okupile i uživale u zajedničkom crtalačkom jam-sessionu. Također, pridružiti su im se mogli posjetitelji i posjetiteljice tribine.{slika}