U fokusu

Izvještaj s prosvjedne akcije

Prekinimo ubojstva žena, preuzmimo odgovornost!

Prekinimo ubojstva žena, preuzmimo odgovornost!

Prosvjedna akcija “Preuzmite odgovornot za ubojstva žena” održana je danas, 6. veljače u 11 sati, s ciljem ukazivanja na probleme koje hrvatske institucije nadležne za suzbijanje nasilja u obitelji i kažnjavanje počinitelja sustavno zanemaruju ili im posvećuju nedovoljno pažnje.

Danas smo se okupile iz nekoliko razloga:

– Kako bismo odale počast ženama koje su ubili njihovi partneri, supružnici i bliski članovi obitelji;
– Kako bismo ukazale na propuste institucija koje svojim neadekvatnim reakcijama postaju suodgovorne za ova ubojstva;
– Kako bismo pozvale cijelo društvo na aktivno uključivanje, a ne ignoriranje problema i prešutno odobravanje ubojstava žena.

Ističemo da su od početka ove godine četiri žene izgubile život, dok je u nešto više od godinu dana 16 žena ubijeno od strane muških osoba s kojima su bile u obiteljskoj ili partneskoj vezi. A ovo su samo brojke koje su javnosti dostupne. Živote su izgubile žene svih generacija, čiji su ubojice bili od ranije poznati sustavu, prijavljivani i/ili procesuirani nasilnici.

Kasno reagiranje nadležnih institucija, ali i nas kao društva dovelo je do gubitaka života. Propusti nadležnih institucija, nemar i neodgovornost, nepostojanje adekvatne zaštite, odgovora i strategija prevencije dovode do nasilno prekinutih života.Sustav i institucije, kojima je posao štititi svoje građanke i biti im na usluzi u borbi protiv zločina i zaštiti njihovih ljudskih prava, prebacuju odgovornost na žrtve i otežavaju im izlazak iz kruga nasilja, što samo po sebi proizvodi nasilno društvo uključujući i zločin – ubojstva žena, i to najčešće ona teška.

Problemi su višestruki: zakoni se ne provode; odgovorni ignoriraju problem; prijavljeno nasilje se tretira kao “remećenje javnog reda i mira” što dovodi do dvostrukih uhićenja (nasilnika i žrtve); nasilje se ne prepoznaje ili ne želi prepoznati; pravosudni sustav izdaje premale novčane i prekratke zatvorske kazne; ne izdaju se potrebne zaštitne mjere ili se neadekvatno primjenjuju; žrtve se kroz sustav dodatno traumatizira; nasilje nad ženama je prepušteno proizvoljnim interpretacijama pojedinih policajaca i policajki, sudaca i sutkinja.

{slika}

Sve navedeno i još više rezultira strahom, bespomoćnošću, osjećajem nezaštićenosti, ne prijavljivanjem nasilnika ili u konačnici gubitkom života žena.

Stoga od svih nadležnih institucija i cijelog hrvatskog društva:

– Zahtijevamo poboljšanje i provođenje zakona i procedura kojima se štiti žrtva, a ne nasilnik.
– Zahtijevamo hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja.
– Zahtijevamo odgovor na pitanje zašto je odgođeno stupanje na snagu novog Zakonao zaštiti od nasilja u obitelji (predviđeno za 1. siječnja 2016.).
– Zahtijevamo hitno stupanje na snagu ovog zakona i svih njegovih mjera i obveza nadležnih u pružanju zaštite ženama žrtvama nasilja, u skladu s potrebama žrtve.
– Zahtijevamo obavezno, hitno i prioritetno fizičko uklanjanje nasilnika od žrtve – u praksi!
– Zahtijevamo regulirano i nadzirano provođenje mjera zaštite žrtve, koje uključuje i sankcije za neprovođenje.
– Zahtijevamo institucije koje su educirane, kompetentne i osviještene u svom radu i koje vode brigu o svojim građankama i građanima.
– Zahtijevamo uvođenje građanskog odgoja i odgoja nenasilja koji će promicati ustavnu vrijednost Republike Hrvatske o ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva.
– Zahtijevamo svjestan, odgovoran i ustrajan rad na tome da svi zajedno prekinemo transpovijesni niz ubojstava žena zato što su žene i zato što društva ne kažnjavaju, dopuštaju i potiču takvo nasilje.

Prekinimo ubojstva žena – preuzmimo odgovornost!

Prosvjednu akciju organizira novoformirana i neformalna Inicijativa ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’, uz podršku relevantnih udruga. Neposredan povod osnivanju Inicijative i akciji su učestala ubojstva žena od strane partnera, supružnika i bliskih članova obitelji tijekom protekle i početkom ove godine, koja se kao i svih prethodnih godina događaju uslijed neodgovornosti i propusta nadležnih institucija i cijeloga društva koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena.