Vijesti

09.07.2009. 11:43:58 (Tportal.hr/Jutarnji list)

Istraživanje

Majke glavne u obitelji

(Foto: aturkus)

Časopis Reader's Digest proveo je istraživanje u 17 svjetskih zemalja pitajući ispitanike tko je kod njih glava obitelji te se došlo do rezultata da je to u hrvatskom slučaju obično - mama. Ispitanicima je postavljeno pitanje tko je šef /icau vašoj obitelji: majka, otac, djeca ili možda djed i baka? Je li glava obitelji osoba koja se brine o djeci, budžetu domaćinstva, prehrani? Ili je to osoba koja donosi najviše novca u kuću? Jesu li to djeca?

Očevi su odnijeli pobjedu u 11 zemalja. Polovica zemalja s ocem na čelu obitelji pretežito je katolička, dok nacije u kojima više 'šefuju' djeca imaju niži natalitet. U hrvatskom uzorku čak 59 posto glasova, najviše na svijetu, išlo je majkama.

'Svugdje u svijetu pokazalo se da više glasova muškaraca ide očevima, a više glasova žena majkama, pa bi i u hrvatskom, većinskom ženskom uzorku to moglo imati utjecaj', kaže Goran Miletić, glavni urednik časopisa Reader's Digest Hrvatska.

No ovakav stav naših građana mogao bi značiti i to da će lakše prihvatiti ženu na čelu vlade ili države. 'Ono što majke moraju znati u svakodnevnom životu - biti timski igrači, podnositi stres, kontrolirati kaos, pouzdano organizirati stvari, pametno gospodariti budžetom - može donijeti samo dobro', dodao je Miletić.

Tagovi: istraživanje, obitelj

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM