Vijesti

17.07.2009. 12:05:42 (portal RODA)

NE! Zakonu o medicinskoj oplodnji

Tko se boji žena još?

Zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora

Tko se boji žena još?

Ministar Milinović je u četvrtak, komentirajući zahtjeve Ogranizacije žena HSS-a za izmjenama Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji, na novinarsko pitanje odgovorio: "Zar mislite da se ja, kao ginekolog, bojim žena?"

Ovom je izjavom ministar Milinović još jednom ponizio sve žene u Hrvatskoj i pokazao da ni privatno ni profesionalno ne poštuje niti žene niti žensko tijelo. 

Uvrijedio nas je već onda kad je predložio Zakon koji rigidnim odredbama zdravlju žena i njihovom reproduktivnom pravu suprotstavlja svoje vlastite svjetonazore. Uvrijedio nas je ponovo kad je sa saborske govornice poručio da "nismo spremni za djecu ako nismo spremni za brak". Danas znamo da nas se ne boji jer je - ginekolog. Ginekolog Milinović možda se ne treba bojati žena, ali žene se trebaju bojati Ginekologa Milinovića.

Zato žene danas gledaju u vas, poštovane saborske zastupnice i zastupnici. Ne samo one žene koje trebaju medicinski potpomognutu oplodnju da bi postale majke; sve hrvatske žene leže danas pred vama na Milinovićevu ginekološkom stolu i čekaju hoćete li nas dizanjem ruku za ovaj Zakon, miješanjem u naše privatne odluke o roditeljstvu i ograničavanjem naših reproduktivnih prava -  i vi poniziti.

Bez obzira na amandman koji je Vlada RH usvojila na sjednici 16. srpnja, Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji je i dalje jednako neprihvatljiv i najrigorozniji u Europi. Vladin amandman znači samo to da će od sada i nevjenčani parovi imati pravo na postupke koji im NE omogućuju roditeljstvo.

Nemojte glasati za Prijedlog zakona koji ograničava oplodnju samo tri jajne stanice i koji zabranjuje zamrzavanje zametaka, postupke koji se u Hrvatskoj provode rutinski već preko dvadeset godina. Tim metodama u Hrvatskoj je dosad rođeno preko 15.000 djece. Umjesto tog nam/vam predlagatelj podmeće eksperimentalnu metodu oplodnje smrznutih jajnih stanica koja se u Hrvatskoj niti ne provodi i koja ne omogućuje realnu šansu za začeće (prema podacima koje je prof. Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju poslao Ministru zdravstva i saborskim zastupnicima, u svijetu je dosad, od oko 3,5 milijuna djece rođene iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje, samo 650 djece rođeno metodom oplodnje zamrznute jajne stanice).

Zato ministar Milinović NIJE pogriješio kad je izbacio iz imena Zakona riječ "potpomognuta": ovakav Zakon stvarno ne pomaže oplodnji.

Ovaj Zakon ne pomaže nikome koga se tiče: ne pomaže budućim roditeljima, ne pomaže ni djeci. Ona zahvaljujući ovom Zakonu neće nikad biti rođena.

Ovakav Zakon pomaže samo onima koji misle da se ne treba bojati žena.

Pozivamo posebno vas, poštovane zastupnice, da ustanete danas dok glasate protiv Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji. Ustanite na noge, za sve žene u Hrvatskoj koje ne želimo "ležati", neka nas vide dok donose odluke o našim tijelima i našim reproduktivnim pravima.

 Udruga RODA

 

Tagovi: potpomognuta oplodnja, roda

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM