U fokusu

i on se pojavio

Studentice koje kampiraju ispred MZOS-a predale prijedloge ministru Šustaru

Studentice koje kampiraju ispred MZOS-a predale prijedloge ministru Šustaru

E.T./Facebook

Studentice koje od srijede kampiraju pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta jutros su resornom ministru Predragu Šustaru predale svoj prijedlog s izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Ministar Šustar obećao je da će danas dati neki komentar. Kad su ga upitale koliko će trebati da se prijedlog zaista i provede, Šustar je odgovorio da ne zna te da će vidjeti što je realno, a što ne, prepričavaju studentice. One su mu poručile da će biti pred zgradom MZOS-a dok se prijedlog promjena ne pokrene.

Studentice traže nekoliko izmjena, među kojima je najbitnija usklađivanje stipendija s akademskom, a ne fiskalnom godinom. Traže, naime, da se natječaj raspisuje u prvom tjednu nastave zimskog semestra te da isplate krenu najkasnije u zadnjem tjednu nastave zimskog semestra. Studentice su solidarno zatražile i da pravo na stipendiju mogu ostvariti i stranci i strankinje pod subsidijarnom i privremenom zaštitiom. 

{slika}

Podsjetimo, studentice Espi Tomičić i Dorotea Šušak u srijedu navečer podigle su šator pred MZOS-om zbog neisplate državnih stipendija E kategorije (za studente/ice ugroženog ekonomskog stanja) te kako bi upozorile na to da su potrebne izmjene u pravilniku o dodjeli državnih stipendija.

U petak poslijepodne pridružilo im se stotinjak studentica i studenata u prosvjednoj ‘fešti’, a jučer je organizirano i zajedničko učenje ispred MZOS-a.