U fokusu

Sjećanje na pobune koje su pokrenule LGBT borbu

Obama proglasio Stonewall Inn prvim nacionalnim spomenikom LGBT pokretu

Obama proglasio Stonewall Inn prvim nacionalnim spomenikom LGBT pokretu

Barack Obama je u petak objavio da će nacionalni spomenik Stonewall biti podignut ispred Stonewall Inna u New Yorku, gdje su 1969. godine pripadnici i pripadnice LGBT zajednice pokrenuli/e prosvjed protiv policijskog napada koji se proširio i pretvorio u pokret za gej prava u Americi i diljem svijeta.

Time je Obama potvrdio iščekivane vijesti o prvom nacionalnom spomeniku LGBT pokretu, i to u vrijeme kada se brojni gradovi diljem SAD-a pripremaju za godišnji prajd ovog vikenda. Ova vijest također dolazi kao tračak nade nakon masakra u Orlandu, u kojemu je ubijeno 50 ljudi u gej klubu prije manje od dva tjedna.

Obama je Stonewall proglasio najnovijim dodatkom sistemu nacionalnih parkova u Americi, koji trebaju “reflektirati cjelovitu priču naše zemlje. To da smo jači kada smo zajedno”, rekao je. Maleni javni vrt nasuprot Stonewall Inna, Christopher Garden, službeno jeproglašen dijelom novog nacionalnog spomenika, a pokriva i okolne ceste i sam bar, koji se čuva kao nacionalni povijesni simbol od 2000. godine. Obama je dao izjavu u petak opisujući park kao “mjesto za LGBT zajednicu u kojoj se može okupljati za marševe i prajdove, izražavanje tuge i bijesa i slavlja pobjede i sreće”.

Human Rights Campaign (HRC), vodeća američka grupa za pritisak za LGBT jednakost, navodi kako je proglašenje novog nacionalnog spomenika osobito važno nakon tragedije u Orlandu. “Nacionalni spomenik Stonewall će iskazati počast za sve hrabre pojedinke i pojedince koji su ustali/e protiv ugnjetavanja i pomogli započeti pokret za oslobađanje LGBT zajednice od diskriminacije i nepravednog tretmana”, rekao je Chad Griffin, predsjednik HRC-a.

Iz Bijeće kuće su u izjavi u petak podsjetili na stalno zalaganje predsjednika Obame za LGBT, ženska i građanska prava, još od spominjanja Stonewalla tijekom inauguracijskog govora 2013. godine. Borio se za ukidanje zabrane služenja u vojsci za gej muškarce i podržao rušenje Defense of Marriage Acta u lipnju 2013. A kada su istospolni brakovi postali legalni u cijeloj zemlji prošle godine u ovo vrijeme, Bijeća je kuća obasjana duginim bojama.