Vijesti

14.08.2009. 10:50:13 - Sanja Španić

"Žene za ljudska prava" protestiraju protiv poticaja za ponovnu udaju udovica

U srpnju ove godine nepalski je ministar financija objavio budžet za narednih godinu dana, te se jedna od odrednica odnosila i na novčane poticaje od 50 000 nepalskih rupija udovicama koje ponovno uđu u brak. Takav vladin potez izazvao je negodovanje i otpor nepalskih civilnih organizacija, zbog njihovog uvjerenja kako bi takva vrsta poticaja mogla ojačati nasilje, torturu i eksploataciju udovica i žena bez partnera. Također, ponovni brak udovica izjednačava se s novcem te time umanjuje dostojanstvo žena bez partnera i udovica te se ugrožava pravo tih žena da žive neovisne i dostojanstvene živote.

Unatoč pokušajima aktivistkinja da ga razuvjere, ministar financija ostao je uvjeren kako ponovni brak može samo ojačati udovice te se zajedno s vladom oglušio na protuargumente.

Zbog toga, WHR je organizirao prosvjed s najmanje 1500 žena bez partnera 10. kolovoza 2009. kako bi vladu pokušale uvjeriti o nužnosti povlačenja odluke o poticajima. Također, prosvjednice su od vlade tražile donošenje zakona koji su nužni za dostojanstven život žena bez partnera i udovica. Vlada bi zato trebala ukinuti dobnu granicu od koje udovice mogu dobivati financijsku naknadu, a koja je trenutno postavljena na dob od 60 godina. Prosvjednice zahtijevaju dobivanje naknade, bez obzira na godine, od dana kada žena postane udovicom. Također, vlada bi trebala omogućiti članovima obitelji da zamijene preminulog na radnom mjestu, zatim besplatno obrazovanje za djecu udovica, kao i zdravstveno osiguranje za članove obitelji, popust u javnom prijevozu, pravnu pomoć i porezne olakšice...

Ovim poticajem koji predlaže vlada, kao da je na čelo svake udovice i neudane žene zalijepljena cijena. Neki od slogana nošenih na prosvjedu bili su: "Ne možete prodati majke"; "Sve žene moraju biti ujedinjene"; "Ne želimo vladin miraz"; "Povucite ovu vladinu odredbu"; "Uklonite dobnu granicu za naknadu za udovice".

Nakon ovog prosvjeda, ministar financije sastao se s predstavnicama WHR-a i najavio promjenu problematične odredbe. 

 

Žene za ljudska prava (Women for Human Rights - WHR), je nevladina organizacija iz Nepala koja se zalaže za socio-kulturalno, ekonomsko i političko jačanje žena bez partnera, tj. udovica. Udruga je angažirana u lobiranju i zagovaranju pitanja vezanih uz žene udovice na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini.

Tagovi: obitelj, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM