U fokusu

u studiji sudjelovalo 20.000 studentica

Više od polovice žena strahuje da će im rod naštetiti karijeri

Više od polovice žena strahuje da će im rod naštetiti karijeri

Studija je pokazala kako više od polovice studentica vjeruje kako ih spol može ograničiti u karijeri.

Kako njihov spol ne utječe na njihove plaće i napredak u karijeri uvjereno je samo 42 posto žena, za razliku od 70 posto muškaraca koji vjeruju u isto prema prvoj nacionalnoj Think Future studiji KPMG-a i Kluba 30%, skupini izvršnih direktora koji se zalažu za bolju ravnotežu spolova kroz dobrovoljne akcije.

Studiju je pokrenula Helena Eccles, studentica preddiplomskog studija na Sveučilištu Cambridge u studenom prošle godine. U studiji je anketirano više od dvadeset tisuća studenata/ica s 21 sveučilišta.

Studijom je utvrđeno da je više od 70 posto mladih žena uvjereno u svoje sposobnosti, ali dvoje kako ih tradicionalne vrijednosti ograničavaju u napretku karijere.

{slika}

Rezultati, također, osvjetljavaju problem “rodnog” sektora koji nastavlja ograničavati kandidatkinje u određenim granama industrije. Gotovo polovica studentica osjeća kako će ugled sektora za ravnopravnost spolova utjecati na njihovu odluku o njihovom budućem zanimanju, dok samo 27 posto studenata razmišlja o ravnopravnosti spolova kao uvjetom rada u određenoj grani industrije. 

Prema istraživanju Brende Trenowden, predsjednice Kluba 30%, financijske usluge su bile četvrti najpopularniji izbor zanimanja za muškarce, a tek dvanaesti izbor za žene.

Melanie Richards, potpredsjednica KPMG-a iz Velike Britanije i članica Upravnog odbora Kluba 30%, izrazila je brigu činjenicom kako su žene znatno manje optimistične o njihovim budućim izgledima za gradnju karijere od muškaraca. “Kao poslovna liderica smatram kako moramo staviti prioritet na aktivniju ulogu promicanja ravnopravnosti, razbiti mitove i stvoriti imidž koja će privući najbolje kandidate, bez obzira na spol. U okviru naše firme, želimo promovirati rodnu jednakost i privući ženske kandidatkinje”, izjavila je Richards.

“Znamo da bolja komercijalna izvedba dolazi od inovacija koje se događaju između različitih ljudi i želimo zaposliti kandidate iz šireg raspona njihovih pozadina i disciplina. Raznolika radna snaga nam daje bolji uvid u stavove klijenata i pruža nam nove izazove”, dodala je.  

Pronalazak posla u kojem uživaju, slobodno vrijeme za obitelj i prijatelje te intelektualno ispunjenje – prioriteti su i studenticama i studentima, navodi se u studiji.

Još jedna nedavno objavljena studija Komisije za jednakost i ljudska prava (EHRC) pokazala je kako napredak u postizanju cilja od 25 posto žena u upravnim odborima firma je tek – iluzija. Tri od pet firma u FTSE 350 ne ispunjavaju ciljeve, a manje od polovice firmi su povećale zastupljenost žena u upravnim odborima tijekom posljednjih nekoliko godina.  

Prevela i prilagodila Martina Raos