Vijesti

17.08.2009. 11:07:52 - Dražen Čurić (Večernji list)

Žena kao roblje

Dok je svijet zaokupljen velikom NATO-ovom ofenzivom protiv talibana te neizvjesnim afganistanskim predsjedničkim izborima, koji se trebaju održati u četvrtak, tamošnji su zakonodavci gotovo u tajnosti donijeli "barbarski zakon" protiv prava žena.

Drastično se smanjuju prava ženama kao da su zakon pisali talibani, a ne većina koju kontrolira prozapadni afganistanski predsjednik Hamid Karzai. Sporni zakon omogućit će manjinskim šijitima, koji čine oko 20 posto afganistanske populacije, da potpuno gospodare svojim ženama kao da su njihovo vlasništvo.Žena kao roblje
Ako žena odbije seks s mužem, on joj može uskratiti hranu i vodu. U odgoju djece može sudjelovati samo otac ili djed, dok se ženina uloga svodi na posao "kućne pomoćnice". Ako žena želi raditi, također mora tražiti dopuštene svog muža. Prema "barbarskom zakonu", nema kazne za silovanje ako je prijestupnik spreman platiti odgovarajuću novčanu odštetu. Skandalozni zakon, koji je stupio na snagu samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora, iznenadio je svjetsku javnost i političare.

To više što je trebao biti donesen još prije nekoliko mjeseci, ali je afganistansko vodstvo ipak odustalo od njega zbog intervencije američkog predsjednika Baracka Obame. No, čini se da je to bio samo Karzaijev taktički manevar. Procijenio je da će mu zakon protiv žena donijeti glasove konzervativnog biračkog tijela.

A svaki glas je bitan jer je predsjednička utrka vrlo izjednačena. Analitičari predviđaju da će se pobjednik odlučiti tek u drugom krugu te da bi Karzai mogao izgubiti izbore ako konzervativci ne iziđu na birališta. Borci za ljudska prava već su optužili afganistanskog predsjednika da je prodao "ženska prava vragu" kako bi dobio podršku fundamentalista. Ističu da je zapravo "legalizirao silovanje".Karzai kao talibani
Istinabog, sporni "fundamentalistički zakon" izmijenjen je u odnosu na prvu verziju, ali su praktično ostale sve sporne odredbe koje ugrožavaju ženska prava. S tom se ocjenom slažu i stručnjaci za islamsko pravo.

"Karzaijev zakon" podržali su vodeći šijitski klerici koji će zauzvrat pomoći sadašnjem predsjedniku da zadrži vlast. Pojavile su se i kritike da nema razlike između talibana i Karzaijeva režima kada je riječ o odnosu prema ženama.

Tagovi: ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM