U fokusu

'Djevojke i djevojaštvo'

Počeo je deseti Vox Feminae festival!

Počeo je deseti Vox Feminae festival!

Hina

Vox Feminae Festival ove je subote otvorio vrata svog jubilarnog, desetog izdanje. Nakon mučenica, superjunakinja i zločinki, ovogodišnji Vox Feminae Festival za centralnu temu ima “djevojke i djevojaštvo”

Festival ovaj i idući vikend u Kulturno-informativnom centru i Dokukinu KIC donosi filmski i diskurzivni program, kao i popratne sadržaje koji pokazuju kako sve djevojke i žene danas kroz umjetničku i aktivističku praksu mogu prikazati vlastita iskustva i okruženje u kojem djeluju.

 “Svake godine odabiremo drugu temu, dosad smo imali zločinke, superžene, superjunakinje, a za desetu godišnjicu odlučili smo se napraviti zaokret i okrenuti se mlađoj populaciji koja nije odrasla uz festival i koja možda ne zna što mi to točno radimo. Djevojaštvo je izabrano kao važno formativno razdoblje u životu žene, kada se upija najviše informacija i obrazaca ponašanja roditelja i vršnjaka”, rekao je koordinator festivalskih aktivnosti Marino Čajdo.

Dodao je da je festivalska tema svojevrsni nastavak višegodišnjih nastojanja da mlađoj publici ponude teme obrađene na drugačiji način od “mainstream” časopisa, koji uglavnom nude savjete tipa “kako izgledati super u sedam ujutro”.

“I u rubrici na portalu želimo predstaviti teen kreativke koje rade nešto korisno, a mladima dati sadržaje kakve inače ne dobivaju i zato nam je bilo jako bitno da festival podredimo toj temi”, kazao je Čajdo.

Za sam početak festivala postavljena je izložba mladih fotografkinja koje donose svoj pogled na festivalsku temu, a čiji su radovi izabrani na natječaju. Među desetak autorica izlagala je i autorica festivalskog vizuala Maisie Cousins.

Filmski program u subotu je započeo dokumentarcem Anje Strelec “Hudo vreme”, igranim filmom “Napadaji” Anne Rose Holmer, o jedanaestogodišnjakinji koja se želi uklopi u društvo vršnjakinja, te dokumentarnim filmom “Major”, o jednoj od pionirki pokreta za prava trans žena u SAD-u.

Prvi dan festivala održana je i prezentacija radionice “Štrikaona koda” koja je zamišljena kako bi polaznice upoznala s izradom web aplikacija. Projekt koji se radi u suradnji s tvrtkom Implementacija snova, Veleučilištem Baltazar i K-zone, ukazuje na važnost što veće participacije žena u rastućoj IT industriji. Predstavljen je i projekt net.cube koji nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg internetskog stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje.

Današnji program počinje tradicionalnim Voxovim ‘art sajmom’, koji će u KIC-u okupiti više od 30 izlagačica, sa širokim spektrom unikatnih radova, od odjevnih predmeta i ruksaka, preko raznih oblika ukrasnog nakita do organske kozmetike, umjetničkih instalacija i rukotvorina.

Na filmskom su programu igrani  filmovi”Girl Flu” Dorie Barton o djevojčici koja se suočava s pubertetom i nerazumijevanjem roditelja te kontroverzni dokumentarac “Seed Money” o životu Chucka Holmesa i njegovom producentskom studiju Falcon.

Nedjeljna večer završit će uz program Drag bingo i performerice queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo.

Između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14. listopada, ove će se godine prvi put održati škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva, koja se sastoji od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog. 

 Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.