Vijesti

20.08.2009. 11:08:40 (Večernji list)

U jesenske prosvjede s radnicima kreću i gay udruge

(Foto: Sanela Majdandžić)

Uručili smo molbu Ministarstvu vanjskih poslova da uputi apel iračkoj Vladi radi zaustavljanja sustavnih ubojstva gay muškaraca u toj državi, a koje provodi ekstremistička vjerska skupina, izjavila je Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra koja je apel uručila ministarstvu zajedno s Augustinom Zonjićem, kooridnatorom udruge Iskorak. 
 
Međunardnodna organizacija Human right watch je objavila na 67 stranica izvješće o sustavnom ubijanju i mučenju gay muškaraca u Iraku, a koje nije kažnjeno od strane iračkih institucija te smatramo da je potrebno da Hrvatska uputi diplomatski apel u tu zemlju kako bi se sankiconirala mučenja, iznijeli su. 
 
Time bi Hrvatska pokazala spremnost da se na međunarodnom nivou afirmira u zaštiti ljudskih prava, smatra Juras, istučići da je i u Hrvatskoj situacija još uvijek loša. 
 
Doneseni su neki pozitivni antidiskriminacijski propisi, no još uvijek postoje problemi s njihovom provedbom, ocjenila je koordinatorica Kontre nakon uručenja apela u MVPEI-u. 
 
  A njega je službeno zaprimio Ured glasnogovornika ministarstva u čije je ime Berislav Živković poručio kako će ga razmotriti i vidjeti načine da ga u diplomatskoj komunikaciji uruče iračkim nadležnim tijelima. 
 
Kooridatorica lezbijske grzpe najavila je i kako će Kontra uz suradničke nevladine udruge dati svoj doprinos sudjelovanjem na sindikalnim prosvjedima najavljenim za rujan, držeći značajnim pitanje zaštite prava radnika i studenata.

Tagovi: lgbtiq

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM