Vijesti

01.09.2009. 14:45:45 - Branka Žužić (Jutarnji list)

Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

(Foto: nada_abdalla)

U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina više od 60 žena ubijeno od ruku nasilnika s kojima su živjele ili su bile u vezi.

Brutalno i osvetničko ubojstvo Osiječanke na privremenom radu u Poreču Mire Ljušanin, koju je u središtu grada, u noći s četvrtka na petak, krvnički ubio nožem bivši partner, kronični zlostavljač, zgrozila je hrvatsku javnost. Posebice stoga što je policija nije na vrijeme zaštitila, premda joj je dobro poznat ubojičin policijski dosje i što je odlukom porečkog Prekršajnog suda imao zabranu približavanja žrtvi.

Koordinatorica udruge B.a.b.e Sanja Sarnavka ističe da dok su s jedne strane žene žrtve nasilja sve senzibiliziranije i educiranije, te prijavljuju i napuštaju nasilnike, s druge su strane zlostavljači sve nasilniji i krvoločniji,gotovo se nadmećući tko će svirepije ubiti žrtvu.

Zadovoljna je što je Europski sud u Strasbourgu izrekao prvu presudu u korist oštećene hrvatske obitelji, koja je izgubila kćerku i majku zbog propusta državnog odvjetništva, policije, zdravstvenih i zatvorskih službi.

" Ako pravosuđe izrekne mjere zaštite žrtve, one se u praksi ne provode. Razlog tomu je i nedovoljan broj stručnjaka koji bi radili na detaljnom i individualnom pristupu žrtvama, što je posljedica nedostatka novca u državnom proračunu . Pri tom je žalosno što najviši predstavnici državne vlasti oštro osuđuju nasilje nad ženama i podupiru borbu protiv toga nasilja. Međutim, jasno je da bez političke volje i potrebnog novca, borba protiv nasilja nad ženama neće biti učinkovita" poručila je Sarnavka.

Koordinatorica Centra za građanske inicijative Poreč i članica Ženske mreže Hrvatske, Biserka Momčinović traži od Državnog odvjetništva istragu o (ne)postupanju porečke policijske postaje i neprovođenju rješenja porečkog Prekršajnog suda o zabrani nasilnikovog približavanja žrtvi.

"Očekujemo podizanje optužnog prijedloga protiv odgovornih zbog toga što nisu zaštitili žrtvu, a trebali su , zbog čega je mučki ubijena. Tim više, jer je sve veći broj novih slučajeva gubitaka ženskih života, od ruku bivših ili sadašnjih (izvan)bračnih partnera. U društvu u kojem ženski životi ništa ne vrijede i ne poštuju se, tražimo odgovornost onih , kojima zaštita života i ljudskih prava spada u opis radnog mjesta , koje financiraju porezni obveznici ove zemlje .Nadamo se da će obitelj žrtve Mire Ljušanin tražiti i dobiti odštetu od države zbog propusta državnih službenika ." ističe Momčinović.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul izrazila je ogorčenost i zabrinutost krvoprolićem u Poreču, kao i onim nedjeljnim u Puli, od posljedice kojeg se žrtva bori za život.

Po njezinim riječima njihove djelatnice svjedoče o sve većem plimnom valu nasilja i povećanom pritisku na njihova tri tajna skloništa, ali i na druge vidove pomoći. "Zbog toga što sustav ne reagira, žrtve se sve više nama obraćaju .Mnoge od njih, time su si, vjerojatno spasile život " smatra Černjul.

Tagovi: babe, nasilje, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM