Vijesti

14.09.2009. 15:38:39 - libela

Konačno organizirani psihosocijalni tretmani nasilnika

 

Danas je u prostorima Doma za djecu i odrasle-žrtve obiteljskog nasilja, Duga u Zagrebu održana  promocija vodiča "Ne želim više živjeti u nasilju". Istom prilikom je predstavljen i početak projekta "Psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji",

"Ne želim živjeti u nasilju" je kao što mu podnaslov kaže mali pravni vodič za osobe koje žele prekinuti krug nasilja. Vodič je rezultat suradnje Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba,te organizacije civilnog društva B.a.B.e. Primarna namjera vodiča, prema riječima autorice odvjetnice Ljubice Matijević Vrsaljko je upoznati žrtve obiteljskog nasilja s njihovim pravima i to na jednostavan način, razumljivim jezikom," kako bi sve osobe koje nemaju pravno obrazovanje shvatile što i kako valja činiti ukoliko odluče izaći iz života u krugu nasilja".

Cilj vodiča je olakšati donošenje i provođenje odluke o izlasku iz kruga obiteljskog nasilja te pomoći pri započinjanju drugačijeg načina života.

Neka od pitanja na koja Vodič daje odgovore su: Što se sve smatra nasiljem? Kada se prijavi nasilje, što će policija učiniti? Kada nasilnika odvedu, što se dalje događa? Što je privatna tužba?  Kako postupiti pri susretu sa okrivljenikom u sudnici? Kako završava kazneni postupak?

U vodiču se objašnjavaju i zaštitne mjere koje prekršajni sud prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, može izreći kao sankciju počinitelju.

Jedna od zaštitnih mjera je i obavezni psihosocijalni tretman počinitelja.Ta se mjera može izreći počinitelju radi otklanjanja njegovog nasiljničkog ponašanja i /ili ako postoji opasnost da bi nasilje mogao ponoviti.

Upravo će se u prostoru Duge ovog mjeseca početi provoditi takvi tretmani počinitelja.

Naime pri domu Duga još od rujna prošle godine djeluje savjetodavna linija Dugin telefon za psihološku pomoć obiteljskim nasilnicima, a sada se kreće i sa direktnim radom sa počiniteljima.  Željka Barić iz zagrebačkog Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji rekla je da već ima sedam zainteresiranih koji će biti u tretmanu i sa kojima će raditi educirani psiholozi/ice i to putem individualnih i grupnih savjetovanja.

Mjera obaveznog socijalnog tretmana se može provoditi najduže šest mjeseci. Kolikima je to dovoljno za rehabilitaciju za sada se ne zna, ali je rečeno da će se pomno pratiti rezultati.

Kao zanimljivost ćemo izdvojiti da su B.aB.e. promijenile ime ia se više ne zovu grupa za ženska ljudska prava, već samo "B.a.B.e.-budi aktvna, budi emancipiran". Promjenom imena željele su ukazati na novi smjer djelovanja u koji će više uključivati rad sa muškarcima i na muškoj emancipaciji. Prema riječima Sanje Sarnavke muškarci su ti koji trebaju osvijestiti da je nasilje nad ženama i njihov problem.

I malo statistike za kraj, predstavljanju Vodiča  i projekta "Psihosocijalnog tretmana počinitelja" nazočilo je 30ak žena i tek par muškaraca.

 

 

Tagovi: babe, nasilje protiv žena, povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

tajuska:
pa kad ih sud jos nije poceo tamo slati :))
14.09.2009. 17:32
dzej key groupi:
zaprav ih ni sad nemre slati na silu, ako odbiju postoji mogucnost da odu u zatvor.tamo ih definitivno ne ceka psihosocijalni tretman:)
ako pocinitelj ne zeli da radi na sebi, nikome nista.nazalost.
15.09.2009. 09:10

Stup srama

Iz drugih medija

AEM