U fokusu

Titula koja ne govori o bračnom stanju

Sheila Michaels: Ms. za žene koje ne pripadaju muškarcima

Sheila Michaels: Ms. za žene koje ne pripadaju muškarcima

Sheila Michaels, feministkinja koja je proširila modernu uporabu titule Ms. u engleskom govornom području kao način iskazivanja ženske samostalnosti, umrla je u 78. godini života u New Yorku. Michaels se smatra zaslužnom za (ponovno) uvođenje titule Ms. kao alternative za Mrs. i Miss, kojima se označava bračni status žene.

Njen prvi pokušaj uvođenja spomenute titule bio je neuspješan među istomišljenicima/cama, no na kraju je ipak privukao pozornost krajem 60-ih, a osobito nakon što je jedna od najistaknutijih feministkinja tog vremena, Gloria Steinem, istim nazivom nazvala jedan od najutjecajnijih feminističkih časopisa – Ms. Magazine.   

Iako Michaels nije skovala naziv, isti je pao u zaborav sve dok, kao mlada žena u New York Cityju, nije naišla na poštu koja je primateljicu oslovljavala kao Ms. “Ostala sam zapanjena. Nikada ranije nisam vidjela taj termin, a bio je savršeno rješenje za problem koji me mučio godinama”, rekla je svojevremeno u intervjuu. “Tražila sam titulu za žene koje nisu pripadale muškarcima”, istaknula je u intervjuu za The Guardian 2007. godine.

Prema Merriam-Webster rječniku, prvo poznato korištenje titule Ms. datira iz 1901. godine, kada se taj termin koristio kao opis kada “bračno stanje žene nije poznato ili nije relevantno”.