Vijesti

23.09.2009. 10:44:40 - B. PETROVIĆ (Glas Istre)

Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

(Foto: Glasi Istre)

Puštanjem u zrak sedamdeset crnih balona s upisanim ženskim imenima i godinom života u kojoj su ubijene, najčešće od ruke svojih bračnih ili izvanbračnih partnera, članice Sigurne kuća Istra obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Članice i volonterke na Narodnom trgu su Puljanima, koji su se zaustavljali kako bi doznali o čemu se radi, iznosile alarmantne podatke poput onih da je u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj ubijeno čak 70 žena, dok je u prvoj polovici godine, najčešće od ruke bračnog ili izvanbračnog partnera, smrtno stradalo 17 žena.

- Najeklatantniji primjer brutalnog nasilja, koje se moglo spriječiti da su institucije na vrijeme reagirale, je nedavno ubojstvo u Poreču, rekla je Branka Žužić, glasnogovornica Sigurne kuće. Napomenuvši da je egzekutoru Prekršajni sud izrekao zabranu pristupa žrtvi, rekla je da je očito došlo do kratkog spoja - ili navedena zabrana nije došla do policije ili policija nije na nju promptno reagirala. Pritom je naglasila da zaštitne mjere za žrtve i inače na snagu stupaju (pre)kasno. Primjerice, na izricanje zabrane pristupanja žrtva čeka više od pola godine.

Sigurna kuća Istra ima dva ureda i tri umrežena tajna skloništa. U tri godine uspješnog rada primila je 459 poziva zlostavljanih žena, 279 ih se javilo u Sigurnu kuću, dok se s njih 179 radilo, odnosno primile su psihološku ili pravnu pomoć. Do sada je u kući bilo smješteno 17 žena s ukupno 26 malodobne djece.

- Nažalost ne posjedujemo ni službeni automobil, sve obavljamo privatnim autima, a u svome radu nismo zaštićene. Dogodilo se i da nam osvetoljubivi suprug prijeti, jer je doznao da mu je žena smještena kod nas, napomenula je Žužić.

Udruga odnedavno ima i hodogram smještaja žena u hitnim slučajevima, kada je žrtvu potrebno hitno sakriti od nasilnika. Izrađen je uz pomoć policije, financira ga Ministarstvo, a preuzela ga je čak i ženska organizacija GOAP iz Trsta. Za rad dvaju ureda, tri tajna skloništa te plaće četiri stalno zaposlene djelatnice koje skrbe o ženama godišnje je Sigurnoj kući potrebno oko milijun kuna.

- Žena u sklonište najčešće dolazi bez ičega, jer je pobjegla na brzinu, pokušavajući zaštititi sebe i dijete. Mi smo tu da joj osiguramo normalan povratak u život. Troškovi su veliki, posebno kada se radi o smještaju beba i male djece, veli Žužić, napominjući da ih u Istri financijski podržavaju sve općine i gradovi osim one najbogatije - Bala.

Koordinatorica Sigurne kuće Jadranka Černjul rekla je da im najviše dolaze mlade majke s malom djecom. Najmlađa je imala samo 19 godina i dijete od godinu dana, a najstarija 55. U skloništu je bila smještena i majka s bebom od samo četiri mjeseca.

Tagovi: nasilje, sigurna kuća istra, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Ana:
Ovo s balonima čini mi se više nego odlično! Mislim da bi svaki grad, mjesto trebao staviti svoje balone.........da ljudi budu svjesni barem djelomično broja žena nad kojima je izvršeno bilo koji oblik nasilja.....
21.11.2009. 10:13

Iz drugih medija

AEM