Vijesti

24.09.2009. 12:02:03 - Tihomir Mršić, (she.hr)

Počinje natječaj Za žene u znanosti

Stipendije za mlade znanstvenice

(Foto: futurity.org)

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'oreal Adria organiziraju novi krug nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti". Danas počinju prijave a mogu se uključiti znanstvenice u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.


Četiri stipendije u iznosu od po 4.000 eura u kunskoj protuvrijednosti već četvrtu godinu zaredom dodjeljuju L'oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture radi popularizacije znanosti. Stipendistica na završnoj godini doktorskog studija sama odlučuje na što će je potrošiti (literatura, seminari, ostale potrebe) budući da se dodjeljuje bez ikakvih uvjeta, samo na osnovi kvalitete disertacije, objasnila nam je gospođa Irena Šarić-Dombaj.

Natječaj za nacionalne stipendije "Za žene u znanosti" raspisan je na internetskim stranicama Ministarstva kulture do 30. listopada 2009., a o dobitnicama stipendije odlučit će natječajno povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika kojima se ove godine priključio i akademik Zvonko Kusić. Ostali su članovi komisije akademika Sibila Jelaska, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Vida Demarin, prof. dr. sc. Jasna Mencer, prof. dr. sc. Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Ivan Vicković, prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić te dr. sc. Katica Biljaković.


"Kako bi promicali žene u znanosti širom svijeta, L'oreal i UNESCO 1998. godine obvezali su se da će pokrenuti projekt kojim će potaknuti svijest o važnosti žena u znanosti, podupirati i poticati njihov istraživački rad i znanstveno usavršavanje. Kandidatkinje za nacionalni program stipendiranja ne smiju biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanog natječaja, moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u RH te imati preporuku voditelja laboratorija ili dekana fakulteta u sklopu kojeg djeluju. Natječajno povjerenstvo krajem prosinca 2009. godine donijet će odluku o ovogodišnjim dobitnicama", istaknuo je kriterije novi predsjednik povjerenstva, akademik Zvonko Kusić.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria od 2007. godine nagrađuju mlade znanstvenice želeći ih potaknuti da nastave sa znanstvenim radom, demistificiraju znanost i privuku nove naraštaje. Do danas je nagrađeno deset mladih znanstvenica, kojima je stipendija pomogla u razvoju znanstvene karijere.

Tagovi: unesco, žene u znanosti

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

dz.k.:
bilo bi lijepo da dadnu koju kunu i ovima iz drustveno-humanistickog resora, nije znanost samo fizika i hemija:/
25.09.2009. 12:01

Stup srama

Iz drugih medija

AEM